Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

De cryptokrant - 15 t/m 21 oktober

Peter Slagter
Peter Slagter

Dat was het weekje wel. De maandag was nog maar nét begonnen en bitcoin begon aan z'n meest indrukwekkende run ooit. Althans, zo leek het. Op de achtergrond bleek Tether aan snel waarde in te boeken. Hoe dan ook: leven in de brouwerij. Het luidde een leuke week in. We kijken terug op week 42 van 2018.

$BTC-weekupdate

Deze week werd de bitcoin-koers gedomineerd door de chaos rond USDT. Door alle commotie heen steeg bitcoin van net onder de $6200 naar rond de $6400. En daar schommelt het nu, in afwachting van een beslissing. Meer daarover in de weekupdate.

Massa-adoptie

Op het moment komen er vooral berichten langs die op adoptie wijzen van blockchain-technologie door bedrijven of overheden. Uiteindelijk zit de echte adoptie in gebruik door eindgebruikers. Mensen die een applicatie gebruiken. Die in een winkel betalen met cryptovaluta. Of simpelweg bitcoin gebruiken als vervanger van een bank.

Zo kwam van de week een leuke bitcoin-transactie langs. Er werd voor ~194 miljoen dollar aan BTC verzonden. Dat kostte slechts $0,10. Een opmerkelijke feature van bitcoin en cryptovaluta in het algemeen. Zou je dit bedrag via een bank willen verzenden, kost het je al snel meer dan $10.000, enkel aan transactiekosten.

Adoptie begint vaak in het klein. Mensen die iets nodig hebben en het zelf bouwen. In het geval van crypto liggen daar heel veel kansen, omdat bijna alles te automatiseren is. En niet alles hoeft nuttig te zijn voor iedereen. Zo bouwde Ilker Dagli voor zichzelf een panic button. Met één druk op de knop verkoopt hij zijn hele crypto-portfolio. Handig als de markt crasht.

En wat te denken van een Nieuw-Zeelandse ontwikkelaar die twee bitcoin-transacties verstuurde zonder verbinding met internet of GSM-netwerk. Hij kreeg dat voor elkaar met een aantal radio-antennes en een ad-hoc mesh-netwerk. Weer een stapje in de richting van off-grid transacties.

Bedrijfsleven

Groot nieuws op maandag: Fidelity Investments komt met een nieuw handelsplatform voor digitale assets. Fidelity is de op vier na grootste financieel dienstverlener, met 7.200 miljard dollar in beheer. Verre van een kleine jongens dus. Het doel is om grote investeerders aan boord te krijgen: "Our goal is to make digitally-native assets, such as bitcoin, more accessible to [institutional] investors".

Volgens Financial News heeft multinational en investeringsbank Barclays haar cryptocurrency-initiatief op ijs gezet. De bank zelf heeft niet op de kwestie gereageerd. De baas van Barclays, Jes Staley, staat erom bekend terughoudend te zijn ten aanzien van crypto: "There is the possibility of cryptocurrencies being used for activities that the bank wants to have no part of."

Sony heeft bekendgemaakt dat het een DRM-systeem (digitaal rechtenbeheer) aan het ontwikkelen is dat gebruik maakt van blockchaintechnologie. Het product is een prototype. Als het succesvol is, wil de Japanse gigant het commercieel in diverse markten gaan inzetten.

In de Russische media wordt gesteld dat Telegram in de herfst komt met een testversie van hun eigen blockchain-platform (TON). Na lancering van TON gaat Telegram gebruik maken van haar eigen cryptovaluta, Gram. Daarnaast richt het platform zich op een nieuwe manier om data uit te wisselen.

De Zuid-Koreaanse internetgigant Kakao heeft een testnet gelanceerd van haar eigen blockchain (Klaytn). Er nemen 10 uitgenodigde partners aan deel. Er is ook een whitepaper gepubliceerd die ingaat op de onderliggende technologie. KakaoTalk wordt maandelijks door ~50 miljoen mensen gebruikt.

Uit onderzoek van de Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) blijkt dat distributed ledger technology (DLT) schaalbaar genoeg is om het dagelijkse handelsvolume van de Amerikaanse aandelenmarkt te kunnen verwerken. Accenture en R3 waren bij de 19 weken durende studie betrokken. Op het hoogtepunt werden 115 miljoen orders per dag verwerkt.

In een interview met CNBC laat de CEO van Circle nog eens weten dat hij zeer bullish is. Hij gelooft dat een periode van asset tokenization voor de deur staat en ziet daarin een belangrijke ontwikkeling: "[it'll] make the web look like a cute experiment, comparatively speaking."

China's grootste zoekmachine Baidu heeft er een nieuwe klant bij: TRON. Baidu gaat cloud computing resources leveren en zorgt ervoor dat hun aanbod zo goed mogelijk gaat aansluiten bij de vraag van TRON. In communicatie van TRON werd er op een "samenwerking" gehint, maar daar is niet iedereen het mee eens.

Het Engelse beveiligingsbedrijf G4S komt met een eigen crypto custody service. Naar eigen zeggen hebben ze de dienst ontwikkeld vanwege de aantrekkende populariteit van digitale assets. Dominic Maclver, senior risk analyst bij G4S: "Our security solution is built on a foundation of 'vault storage'. We not only take the assets offline, but break them up into fragments that are independently without value and store them securely in our high security vaults, out of reach of cyber criminals and armed robbers alike."

Crypto bewaarder BitGo heeft er twee investeerders bij: Goldman Sachs en een fonds van Mike Novogratz. Volgens Bloomberg hebben de klanten van Goldman diepe zakken en zoeken ze naar manieren om hun assets op een veilige manier te bewaren. Voor Goldman is dit schijnbaar een logische stap: "We believe that a custody offering is a logical precursor to digital asset market making."

De Bill & Melinda Gates Foundation gaat samenwerken met Ripple Labs en Coil om het Interledger Protocol te implementeren in hun eigen financiële pakket: Mojaloop. Het achterliggende doel is om financiële diensten toegankelijker te maken voor de 1,7 miljard volwassenen zonder bankrekening.

Regionaal

Business Insider meldt dat Europa de wereldleider is op het gebied van ICO's. In totaal hebben ICO's $4,1 miljard opgebracht, veel meer dan in Amerika ($2,6 miljard) en Azië ($2,3 miljard). Best verrassend, want Europa hoor je niet zo vaak als hotspot voor ICO's. Milde regelgeving en een goed aanbod van techneuten worden als redenen genoemd.

Rwanda gebruikt sinds kort blockchaintechnologie om de supply chain van tantaal inzichtelijker te maken. Tantaal is een belangrijke grondstof voor de productie van elektronica. De oplossing is gebouwd op Hyperledger Fabric.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 39% van de inwoners van Chili ooit gehoord hebben van cryptovaluta. In totaal zijn zo'n 1.000 Chilenen geïnterviewd. Kennis over cryptovaluta is vooral aanwezig bij jonge Chilenen (18-34 jaar). Vanuit economisch perspectief blijkt dat het zwaartepunt ligt bij Chilenen met een hoog inkomen.

De overheid van Gibraltar komt met een adviesgroep die aan blockchain gerelateerde cursussen en opleidingen moet ontwikkelen. Ze werken daarvoor samen met de universiteit van Gibraltar en verwachten "significante input" vanuit het bedrijfsleven.

Exchanges

Als een stablecoin de illusie van stabiliteit verliest, heeft het een probleem: mensen zoeken dan hun heil ergens anders. We zagen dit effect afgelopen week tot op zekere hoogte in werking. De waarde van Tether daalde naar een dieptepunt van rond de 85 dollarcent, en dat is ook door grote media niet onopgemerkt gebleven. Zo kwam Bitfinex ook weer (zijdelings) in het nieuws.

Bovenop het Tether-debacle waren fiat-stortingen op Bitfinex uitgeschakeld. In de media wordt dat al snel uitgelegd als bank-probleem. Maar niemand weet dat zeker, want Bitfinex geeft daar geen inzage in. Hoe het ook zij, op dinsdag maakte Bitfinex bekend dat het systeem voor het storten van fiatgeld een upgrade heeft gehad en dat alles weer als vanouds werkt.

Zowel OKEx als Huobi hebben aangekondigd vier nieuwe stablecoins op te nemen in hun portfolio. Het gaat om True USD (TUSD), USD//Coin (USDC), Paxos Standard Token (PAX), en Gemini Dollar (GUSD). Gegeven het Tether-debacle van deze week kan je je voorstellen dat de exchanges hun klanten meer keuze willen geven.

Stel je voor dat er een plek is waar alle liquiditeit van alle crypto exchanges bij elkaar komt. Eén overkoepelend orderboek die alle denkbare orders voor alle assets bevat. Dat is de belofte van een nieuwe startup: Paradigm. Met een budget van 1 miljoen dollar gaan ze bouwen aan een decentraal orderboek, open voor iedereen. Het doel: "to create open, borderless, and efficient global markets".

Coinbase heeft een nieuw kantoor geopend in Dublin, de hoofdstad van Ierland. Zo kan Coinbase vanuit Ierland doorgroeien in Europa. En, misschien nog belangrijker, het bereidt de exchange voor op de dag dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat: "As we plan for all eventualities, it's important that we continue servicing our customers across Europe, and Ireland would be our preferred choice there if it comes to it."

Nog een grote verschuiving in de wereld van exchanges. Adam White, een van de technische mannen achter Coinbase, maakt de overstap naar Bakkt. Naar verluid neemt hij daar de positie in van Chief Operating Officer (COO).

China's eerste bitcoin exchange (BTCC) breidt uit naar Zuid-Korea. De diensten die ze daar gaan leveren bestaan onder andere uit een handelsplatform, wallet services, en een mining pool. BTCC bestaat sinds 2011 (voorheen bekend als BTC China) en was 1 van de top 3 exchanges in China.

Onder het mom van veiligheid neemt Binance tools in gebruik van Chainalysis: "The ultimate goal is to create an environment in blockchain where everyone feels safe". Een vraag is wat dit betekent voor de privacy van gebruikers. Chainalysis heeft in ieder geval genoeg lijntjes met overheidsinstanties.

Eén van India's grootste exchanges verhuist naar Malta. Zebpay heeft op blockchain island een kantoor weten te bemachtigen. Deze verhuizing is geen verrassing, gegeven de strikte regulatie in India. Vanuit Malta gaat Zebpay diensten leveren aan inwoners van 20 landen; India zit daar niet bij.

Volgens The Business Times (Singapore) loopt Azië in de blockchain-race voor op de rest van de wereld. Overheden in Azië staan volgens de schrijver "business-friendly" tegenover de technologie. Bovendien zou dit type innovatie goed passen bij Aziatische markten.

Status quo

Op dinsdag sprak Brain Quintenz van de CFTC een groep mensen toe in Dubai over regelgeving rondom smart contracts. Hij geeft inzicht in de mogelijkheden die smart contracts bieden, en plaatst daar een belangrijke kanttekening bij: als een smart contract regelgeving overschrijdt, kan de ontwikkelaar ervan verantwoordelijk worden gehouden.

Het Brookings Institute heeft een artikel gepubliceerd waarin ze uiteenzetten hoe de toekomst van cryptocurrency regulatie eruit ziet. Ze gaan daarin primair in op regelgeving rondom ICO's en hoe landen en werelddelen zich tot elkaar verhouden. Lezenswaardig als je hierin geïnteresseerd bent.

In Japan onderzoekt een commissie op welke manieren de huidige belastingwetgeving voor cryptovaluta versimpeld kan worden. De commissie heeft een adviserende functie. Eén van de doelen is om het makkelijker te maken voor belastingbetalers om hun winsten te kunnen berekenen.

De SEC heeft een hub gelanceerd ter ondersteuning van bedrijven in innovatieve sectoren, zoals blockchaintechnologie en artificial intelligence. Het doel is om bestaande diensten toegankelijker te maken en de communicatie tussen waakhond en bedrijven te verbeteren.

Veiligheid

Volgens cybersecurity-bedrijf Palo Alto Networks verschijnt er steeds meer crypto-malware vermomd als Flash-update. De malware installeert én de nieuwe Flash-player, én mining malware die na installatie op de achtergrond z'n werk begint te doen. Een voordeel is dat het gebruik van Flash al een tijdje aan het afnemen is. Maar mocht je het nog gebruiken: wees gewaarschuwd.

Volgens onderzoek van Group-IB (cybersecurity) heeft een Noord-Koreaanse groep in totaal meer dan 550 miljoen dollar gestolen. De groep staat bekend als Lazarus en zou gesponsord worden door de overheid van Noord-Korea. Sinds 2017 heeft de groep 5 exchanges gehacked, waaronder Coincheck waar $534 miljoen buitgemaakt is.

Securities

Volgens nieuwssite The Block overweegt Nasdaq - de op twee na grootste aandelenbeurs ter wereld - om met een eigen platform te komen voor de handel in security tokens.

Overstock.com's STO is klaar. In totaal hebben 1.000 investeerders zo'n 134 miljoen dollar betaald voor de digitale aandelen. De tZERO security tokens die worden uitgegeven zijn gemaakt, en worden nu 90 dagen vastgehouden. Daarna kunnen ze onder geaccrediteerde investeerders verhandeld worden.

Evoke Capital heeft een online platform waarmee ze het ophalen van kapitaal faciliteren. Een uitgelezen partij om security tokens te verkennen. Ze hebben daarom een deal gesloten met KoreConX en kunnen gaan experimenteren met het KoreConX Security Token protocol.

Security tokens zijn nieuw, en dat betekent dat er allerlei verhalen rondom dit type assets worden verteld. Reden voor Nexo om daar wat over te schrijven: "Debunking 5 Security Token Myths".

Longreads

Nog wat tijd over? Hier zijn een aantal zeer lezenswaardige artikelen.

  1. "Futility Tokens: A utility-based post-mortem". De schrijver Rocco legt een aantal projecten onder de loep waarvan het token na de ICO waardeloos is geworden. Wat is er gebeurd? En wat was er mis met de token-economie van het project?
  2. "How To Think About Crypto Investing, For Institutional Investors". Scott Kupor schrijft over de manier waarop institutionele beleggers (mogelijk) tegen het investeren in cryptovaluta aan kijken.
  3. "Bitcoin and the bubble theory of money". Een reactie op "The Bullish Case for Bitcoin". Econoom JP Konig stelt dat bitcoin in 2013 al mainstream is gegaan. Het kan geen kwaad om eens wat te lezen van iemand die op een andere manier naar de wereld kijkt dan wij.
  4. "This is What You Need to Understand About The Fibonacci Retracement to Make Money in Trading". Klein beetje clickbait in de titel, maar zeker een lezenswaardige longread over zogeheten fibonacci retracements en de manier waarop je ze in je technische analyse kunt gebruiken.

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.