Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

De cryptokrant - 17 t/m 22 december

Peter Slagter
Peter Slagter

Deze week staat de markt flink in de plus. Einde bear market dus? Dat (nog) niet, maar je kunt wel even op adem komen en wellicht wat mooie trades neerzetten. We blikken terug op een groene week (51), waarin ook Facebook van zich liet horen.

$BTC-weekupdate

Maandag brak bitcoin uit een falling wedge en steeg met toenemend volume naar boven de $4.100. Dat is een stijging van meer dan 30% in een week. Zo kan het dus ook. Nu even rust rond de $3.900-$4.000. Maar what's next? En welk scenario ligt het meest voor de hand? Het is hoog tijd voor een $BTC-update.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Regionaal

De Braziliaanse National Social Development Bank gaat proefdraaien met een eigen token (BNDES). De bank gebruikt Ethereum en BNDES is gekoppeld aan de reaal. Eén van de doelen is om vertrouwen in door de staat geëxploiteerde banken te verhogen.

Volgens Egyptische nieuwssite Amwal Al Ghad wil de centrale bank van Egypte een digitale versie van de Egyptische pond op de markt brengen. Het achterliggende doel is kostenreductie. Er lopen inmiddels diverse haalbaarheidsonderzoeken.

Regulatie

Het Franse parlement heeft aanpassingen aan de belastingwet van 2019 afgewezen. In totaal zijn vier voorstellen van tafel die de belastingverplichtingen voor crypto-eigenaren flink zouden verlichten.

De Zuid-Koreaanse Financial Services Commission (FSC) heeft volgens The Korea Times drie medewerkers van crypto-exchange Upbit aangeklaagd. Hen wordt manipulatie van handelsvolume ten laste gelegd.

Twee leden van het Amerikaanse congres komen met de Token Taxonomy Act. Het is een voorstel om de 75 jaar oude Securities Exchange Act te wijzigen en bevat gewilde veranderingen voor cryptovaluta.

Het Europees Parlement (EP) kwam recent naar buiten met een nieuwe zogeheten resolutie: "Blockchain: a forward-looking trade policy". Het rapport licht het standpunt van het EP toe: we moeten meer gebruik maken van blockchaintechnologie.

Bedrijfsleven

Ethereum's ConsenSys lijkt in zwaar weer te zitten. Volgens The Verge gaat ConsenSys stoppen met een groot deel van haar startups, en gaan er meer ontslagen vallen. Tot 50-60% van de medewerkers zouden op de tocht staan.

Adoptie

Volgens persbureau Bloomberg ontwikkelt Facebook een cryptomunt voor Whatsapp. India zou worden gebruikt als testmarkt, en is met 200 miljoen gebruikers de grootste regio voor Whatsapp. Bloomberg baseert zich op "bronnen dichtbij Facebook".

Eén van 's werelds grootste producenten van groene energie gaat blockchaintechnologie gebruiken om de eigen supply chain beter in kaart te brengen. In eerste instantie volgt het bedrijf vijf wind- en hydrofaciliteiten van productie tot levering.

In het zuiden van Rusland, de regio Saratov Oblast, hebben 40.000 mensen gestemd voor het lokale jongerenparlement. De verkiezing werd gefaciliteerd met een voor Kaspersky Lab ontwikkeld blockchainplatform.

Twee Zuid-Koreaanse ministeries verkennen de potentie van blockchain-technologie om processen gerelateerd aan zeevracht en havenlogistiek efficiënter te maken. Komend jaar loopt er een proef op de haven van Busan.

Afgelopen maandag kwam de Duitse bank KfW naar buiten met het bericht dat het Burkina Faso gaat helpen bij het beheer van de overheidsfinanciën. Een door KfW ontwikkelde blockchain-applicatie wordt de komende 6 maanden getest.

Blockstream heeft een netwerk van satellieten dat ervoor zorgt dat Bitcoin's blockchain voor iedereen toegankelijk is, ook als internet (even) onbeschikbaar is. De satellieten ondersteunen nu ook transacties via het lightning network van bitcoin.

Onlangs stelde Stephen Pair, de CEO van BitPay, in een interview met CNBC dat het nog 3 tot 5 jaar duurt voordat de winkel op de hoek "blockchain-betalingen" accepteert. Hij plaatst er een interessante kanttekening bij.

Markt

Recent kwam onderzoeksbedrijf Chainalysis naar buiten met nieuwe marktcijfers. Van de in totaal 460 miljoen adressen zijn er 172 miljoen (37%) economisch relevant. Op 27 miljoen adressen staat daadwerkelijk bitcoin opgeslagen.

Er is een nieuw gerucht rondom de veelbesproken banksaldi van Tether. Volgens Bloomberg lijken de reserves van Tether in orde. Het mediabedrijf baseert zich op bankverklaringen die ze bekeken hebben.

Het Amerikaanse Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC) peilt jaarlijks het sentiment rondom risico's voor financiële markten. Een kleine groep respondenten ziet fintech (waaronder blockchaintechnologie) als risico voor de economie.

Uit data van Etherscan blijkt dat het aantal unieke Ethereum-wallets in 2018 flink is gestegen. Begin januari stond de teller op ~20 miljoen adressen; deze maand werd de 50 miljoen doorbroken. Het aantal actieve wallets is veel lager: 330.000.

Pas bleek uit een studie van de universiteit van Cambridge dat het aantal geverifieerde crypto-gebruikers in 2018 verdubbelde. In hetzelfde onderzoeksrapport stellen de onderzoekers dat de "dood van bitcoin sterk overdreven is" door de media.

Wellicht hoor je weleens in de wandelgangen dat 2019 het jaar is van de comeback van cryptovaluta. Neem het met een korrel zout, maar het is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Dit zijn 5 mijlpalen om naar vooruit te kijken naar 2019.

Exchange

OKEx, de op één na grootste cryptocurrency exchange, heeft recent een nieuw verhandelbaar product gelanceerd. Het gaat om een bitcoin-derivaat zonder verloopdatum. Posities kunnen zo voor onbepaalde tijd worden ingenomen.

De Amerikaanse exchange Coinbase wil mensen stimuleren om meer te weten te komen over cryptovaluta. Dat gaan ze doen door mensen ervoor te betalen. Coinbase-gebruikers kunnen 0x-tokens verdienen door educatieve taken uit te voeren.

Crypto heeft de potentie om te ontwikkelen tot nieuwe asset class, aldus BitMEX CEO Arthur Hayes in de podcast Unchained. Maar volgens Hayes bevinden cryptovaluta zich nog in experimentele fase en is het daarom nog verre van zeker.

Binance steekt een deel van haar winst in startups. Die kapitaalinjecties zijn onderdeel van een incubator-programma van Binance. In maart 2019 gaat Binance ook op zoek naar startups in Berlijn, Buenos Aires, Lagos, Singapore, en Hong Kong.

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.