Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

De cryptokrant - 7 t/m 12 januari

Peter Slagter
Peter Slagter

We hebben een hectische week achter de rug, waarin de waarde van BTC flink kelderde, en ETH de meeste aandacht in het nieuws opeiste. We hebben alles wat je moet weten van de goed gevulde week 2 van 2019 op een rij gezet.

$BTC-weekupdate

De bulls hadden een zware week. De plotselinge daling van ruim 10% zette donderdag een dikke streep door veel bullish scenario's. In deze $BTC-update bekijken we wat we kunnen verwachten.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Regulatie

De op 1 na grootste bank van India, de Kotak Mahindra Bank, verplicht rekeninghouders zich te onthouden van handel in cryptovaluta. Doen ze dat wel, wordt hun rekening zonder tegenbericht gesloten. Dit is er bekend.

In Amerika is in 2018 het aantal goedgekeurde ICO's waarin securities worden verkocht flink gestegen. Opvallend, aangezien de SEC juist de broekriem aantrekt. Wat blijkt: die ICO's zijn via de achterdeur binnengekomen. Hoe zit dit precies?

Crypto-startup Bitwise heeft een nieuwe aanvraag voor een Bitcoin ETF ingediend bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC). Het nieuwe product zou kritiek op eerder aangevraagde ETF's wegnemen. Wordt 2019 het jaar van de BTC ETF?

Twee grote Europese financiële autoriteiten doen onafhankelijk van elkaar een oproep om te komen tot EU-brede regelgeving voor cryptovaluta en ICO's. Dit is wat erover bekend is.

De SEC van Thailand heeft de eerste vier cryptocurrency exchanges groen licht gegeven om de handel te starten. Daarmee zijn de deuren er voor cryptovaluta officieel geopend. Een belangrijke stap voor de Aziatische cryptomarkt?

Volgens Bloomberg overweegt de Financial Services Agency (FSA) in Japan de goedkeuring van zogeheten exchange traded funds (ETF's) voor cryptovaluta. Een kans om digitaal geld nieuw leven in te blazen in Japan? Dit is erover bekend.

Uit een memo van het Texaanse ministerie van bankzaken blijkt dat er uitvoerig is gesproken over de regels die op cryptovaluta van toepassing zijn. Wat blijkt: Texas overweegt om stablecoins als geld te beschouwen. Dit zijn de gevolgen ervan.

Bedrijfsleven

De combinatie van goedkope elektriciteit en een relatief koud klimaat trekt Japanse miners naar Mongolië. Bedrijven die zich daar gevestigd hebben, kunnen hun onderneming winstgevend voortzetten. Een overzicht.

Afgelopen zondag debuteerde een nieuw product van Legder op de Consumer Electronics Show in Las Vegas: de Ledger Nano X. Het grote verschil met andere Ledger-apparaten: de mogelijkheid via bluetooth te verbinden met je telefoon. Top of flop?

Midden in de cryptowinter wordt er in New York City een blockchaincentrum geopend. Op donderdag 10 januari werd door het New Yorkse Economic Development Corporation (EDC) het lint doorgeknipt. Waarom eigenlijk?

Exchange

De in Amerika gevestigde cryptocurrency exchange Robinhood heeft plannen om uit te breiden naar Engeland. Naar verluid worden er medewerkers geworven ter voorbereiding van de opening van een kantoor in Londen.

Bakkt, het platform voor digitale assets van Intercontinental Exchange (ICE), heeft een grote financieringsronde achter de rug. Eén van de investeerders: Li Ka-shing, de 23e rijkste man ter wereld. Een belangrijk signaal?

ShapeShift, de cryptocurrency exchange opgericht door Erik Voorhees, zit in zwaar weer en is genoodzaakt om afscheid te nemen van een derde van alle medewerkers. Voorhees stelt dat zijn bedrijf "vanaf vier kanten geraakt is". Waar heeft hij het over?

Regionaal

Ardo Hansson, gouverneur van de centrale bank van Estland en bestuurder bij de ECB, deed een opvallende uitspraak op een conferentie in Letland. Hij stelt dat cryptovaluta "ten onder gaan als totale onzin". Waar heeft Hansson het over?

Vladislav Ginko, hoogleraar economie aan de Russische Presidentiële Academie voor Nationale Economie (RANEPA), stelt dat Rusland mogelijk deze maand nog miljarden dollars in bitcoin investeert. Start Bitcoin's bull run door Russische miljarden?

Veiligheid

Monero (XMR) is populair onder cybercriminelen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat hackers minimaal 4,32% van alle Monero in circulatie hebben gemined met malware. Bitcoin en zCash zijn ook populaire doelwitten. Dit zijn de cijfers.

Het heeft er alle schijn van dat zowel Ethereum Nowa (ETN) als Ethereum Classic Vision (ETCV) het werk zijn van scammers. Ze zijn uit op de private keys van Ethereum-holders. Zo zorg je ervoor dat er niets met jouw geld gebeurt.

Eind oktober is de vrouw van een rijke Noor ontvoerd, aldus de Noorse politie. De eis: 9 miljoen euro, te betalen in cryptovaluta Monero. De zaak moest in het geheim opgelost worden, maar dat is niet gelukt. Dit is er gebeurd.

Adoptie

Dave Rubin heeft aangekondigd het fondsenwerving-platform Patreon in te ruilen voor Bitcoin. Rubin is onafhankelijk politiek commentator en verwijt Patreon censuurpraktijken. Dit is er bekend over Rubin's switch.

Een primeur voor Ripple. De Euro Exim Bank is de eerste bank die (publiekelijk) meldt dat het cryptovaluta XRP gaat gebruiken voor grensoverschrijdende betalingen. Volgen er meer?

Telecommunicatie-gigant China Mobile doet een poging om blockchain te verwerken in een alledaags product: de waterzuiveraar. Dat moet het gebruik ervan stimuleren en belonen. Zo werkt het.

Markt

De crypto-handelskantoren op Wallstreet kunnen de cryptomarkt een sprankje hoop geven. Diverse OTC-handelskantoren zien sinds de start van 2019 een scherpe toename van kooporders. Dit is er bekend.

De Bank of International Settlements (BIS) heeft op 8 januari een rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat 70% van alle centrale banken onderzoek doet naar een eigen digitale munt. Enkelen hebben concrete plannen. Dit is de status quo.

Crypto exchange Coinbase heeft alle transacties met Ethereum Classic tot nader order opgeschort. Er zou een zogeheten 51% attack op ETC zijn uitgevoerd. En met succes: zo'n 88.500 ETC is volgens de exchange dubbel uitgegeven. Dit is er bekend.

De in San Francisco gevestigde cryptocurrency exchange Kraken krijgt veel vorderingen van overheden, vooral vanuit Amerika. De exchange doet een boekje open over de verzoeken die binnenkomen. We hebben de belangrijkste gegevens op een rij gezet.

Vooruitblik op 2019

Om zicht te krijgen op wat dit jaar ons kan gaan brengen, moeten we flink uitzoomen uit de dagelijkse ruis van nieuwtjes, ontwikkelingen en gesprekken op social media. Dan zien we de grote lijn waarlangs de blockchain-technologie zich ontwikkelt. We zien de economische en geopolitieke context waarin dat gebeurt.

Dat levert geen exacte voorspellingen op, niemand heeft een glazen bol. Bovendien is een jaar erg kort voor de meeste ontwikkelingen. We overschatten vaak wat er in een jaar kan gebeuren, en we onderschatten wat er in 10 jaar tot stand komt.

In een reeks artikelen blikken we vooruit op 2019, belicht vanuit verschillende contexten. Van de 5 geplande artikelen, zijn er inmiddels 3 gepubliceerd:

Hardforks

Deze week stond in het teken van Ethereum-hardforks. Niet eerder kregen we zoveel vragen over één gebeurtenis. Hardforks zijn conceptueel lastig, en veel mensen begrijpen niet precies wat er gebeurt, en waarom er nieuwe munten kunnen ontstaan.

Eerst het belangrijkste: Ethereum-hardforks Nowa en Classic Vision waarschijnlijk scams. Daarmee blijft er één hardfork over die relevant is: Constantinople. Hier zouden we beter het woord "upgrade" kunnen gebruiken, want met Constantinople verandert er voor de eindgebruiker niets. Het netwerk krijgt een upgrade, en je behoud je ether. Een lijst van alle exchanges die Constantinople ondersteunen vind je hier.

We hebben deze week geschreven over de werking van een hardfork, om uit te leggen waar en hoe je andere munten dan ether kunt ontvangen. Dat is nu minder relevant, maar niet minder interessant.

De Constantinople-upgrade is overigens nog niet uitgevoerd - dat gebeurt ergens in de komende dagen, voor 16 januari.

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.