Alles over de nieuwe economie onder één dak.

De cryptokrant - 14 t/m 19 januari

Peter Slagter
Peter Slagter

Er is deze week weer een boel gebeurd. Van dure cryptoproducten, naar bitcoin kopen in de supermarkt, via nóg een Ethereum-uitstel, naar een hack op Cryptopia. Kortom, genoeg om het over te hebben. We blikken terug op week 3 van 2019.

$BTC-weekupdate

Na tien dagen zijwaarts tussen $3500 en $3700 brak Bitcoin gisteren uit naar boven de $3700. Of toch niet... Was dit weer "een Bart"? We leggen het uit in deze $BTC-weekupdate.

Nieuwskanaal op Telegram

We maken het graag zo makkelijk mogelijk voor je om de belangrijkste ontwikkelingen (en achtergronden) in de cryptowereld te kunnen volgen. Als het even kan zonder afleiding. Dat kan op Twitter, maar nu ook op Telegram. Daar hebben we een nieuwskanaal opgezet waar je zonder ruis de berichtgeving kunt volgen. Handig!

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Markt

Het handelsvolume op Oost-Europese peer-to-peer (P2P) markten is de afgelopen weken opvallend sterk toegenomen. In Rusland, Oekraïne, en Roemenië steeg het volume naar het hoogste punt van de afgelopen 12 maanden. Een overzicht.

Afgelopen dinsdag werd Ethereum's hardfork Constantinople voor de 2e keer uitgesteld, ditmaal vanwege een beveiligingsrisico. Vandaag vergaderde een Ethereum-delegatie, onder andere over de nieuwe hardfork-datum: eind februari. Een update.

Onderzoekers van 7 Amerikaanse universiteiten werken samen aan een cryptomunt die moet doen wat bitcoin volgens hen niet kan: per seconde duizenden transacties verwerken, zonder aan decentraliteit in te boeken. Een betere Bitcoin?

Regelgeving

Door onenigheid over de Amerikaanse staatsbegroting is de overheid van de VS sinds 22 december gesloten. Daar hoort de SEC ook bij, de toezichthouder die onder andere over aangevraagde Bitcoin ETF's beslist. Hoe zit dat?

In december werd een wetsvoorstel gepubliceerd om cryptobedrijven zonder vergunning te verbieden. In een adviesrapport gericht aan de Tweede Kamer betuigen de toezichthouders AFM en DNB hun steun daaraan. Gaan Nederlandse cryptoregels veranderen?

Eind december 2018 vertelde de Maleisische minister van Financiën over nieuwe regelgeving voor cryptovaluta en ICO's. Die regels zijn gisteren van kracht geworden, met grote gevolgen voor crypto-dienstverleners.

Volgens Darren Soto, lid van het Amerikaanse congres, zouden cryptovaluta en digitale assets idealiter gereguleerd worden door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), en niet door de SEC. Dit is Soto's argumentatie.

Vorige week stelde Bloomberg dat de Financial Services Agency (FSA) in Japan de goedkeuring van crypto ETF's zou overwegen. Niets van waar, aldus een woordvoerder van de FSA. Dit is wat er is gezegd.

Adoptie

Overtollig cashgeld makkelijk en snel omzetten naar Bitcoin. In de Amerikaanse staten Californië, Texas, en Washington kan het sindskort in de supermarkt. Dit is hoe het werkt.

Kobalt is een schaars ingrediënt voor accu's van elektrische auto's. Het wordt weleens de nieuwe "bloeddiamant" genoemd. Daarom wil Ford precies weten wat de herkomst ervan is - blockchain moet daarbij helpen. Dit is het verhaal.

Blockchain betalingsverwerker BitPay heeft een goed jaar achter de rug. Voor de tweede keer op rij boekten ze meer dan $1 miljard aan transacties, en zag het bedrijf een recordomzet vanuit transactiekosten binnenkomen. Dit zijn de details.

Advertenties. 't Internet staat er zo vol mee, dat veel mensen er een blinde vlek voor hebben ontwikkeld. Dat kan anders. Als Brave-gebruiker kan je binnenkort geld verdienen aan web-advertenties. Wil je ook beloond worden? Het werkt zo.

De Amerikaanse staat Vermont gaat experimenteren met blockchaintechnologie. Er gaat getest worden op welke manieren de technologie processen binnen de verzekeringsindustrie kan optimaliseren. Dit is wat er op de planning staat.

Exchange

De officiële aandelenbeurs van Thailand (SET) heeft concrete plannen om een eigen cryptocurrency exchange te openen. Zo vestigt Thailand zich verder als belangrijke speler in de crypto-industrie in Zuidoost-Azië. Dit is er bekend.

Binance Jersey is vandaag officieel gelanceerd. Voor maar liefst 58 landen moet het de brug vormen tussen fiat- en cryptovaluta. We hebben alles voor je op een rij gezet om direct aan de slag te kunnen gaan.

De Amerikaanse crypto exchange Bittrex heeft een eigen over-the-counter (OTC) handelskantoor geopend. Bevoegde gebruikers kunnen zo "snel en handig assets verhandelen". Er worden bijna 200 valuta ondersteund. Dit is wat er bekend is.

Bedrijfsleven

Satoshilabs, de fabrikant van de Trezor hardware-wallets, heeft een nieuwe serie aangekondigd: Corazon. Luxe hardware wallets die beperkt verkrijgbaar zijn. Mooi, en met een flink prijskaartje.

De New Yorkse vermogensbeheerder Wilshire Phoenix heeft een aan Bitcoin gerelateerde ETF aangevraagd bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Het zou om een 'minder volatiele' variant gaan. Wat betekent dat?

A. Favre & Fils, een prominente Zwitserse producent van dure horloges, heeft een nieuw paradepaardje: een mechanisch horloge met ingebouwde crypto-wallet. Dit is wat je binnenkort op je verlanglijstje kunt zetten.

In het kader van "aanpassingen aan personeel en activiteiten" sluit Bitmain nog een overzees kantoor, dit keer in Amsterdam. Er is geen tijdlijn bekend, maar de beslissing is genomen en het proces in gang gezet. Wat is er bij Bitmain aan de hand?

Veiligheid

De hack waar Cryptopia recent het slachtoffer van is geworden ligt bij de Nieuw-Zeelandse politie. Volgens de autoriteiten is het een complexe zaak. Hou er daarom rekening mee dat de sluiting een tijdje duurt. Een update.

Constantinople, de veelbesproken technische upgrade aan het Ethereum-netwerk, is nogmaals uitgesteld. Eén van de voorgestelde wijzigingen bevat een beveiligingsprobleem. Een nieuwe streefdatum is nog onbekend. Dit is er aan de hand.

De Nieuw-Zeelandse cryptocurrency exchange Cryptopia is afgelopen maandag naar verluid ten prooi gevallen aan een hack. Inmiddels is de handel al meer dan 24 uur opgeschort. De verliezen zijn "flink". Dit is wat we weten.

Recent was Ethereum Classic het slachtoffer van een 51%-aanval. In totaal zou er $1.1 miljoen gestolen zijn. Afgelopen donderdag zag exchange Gate․io dat de aanvaller ETC ter waarde van $100.000 teruggestort heeft. Dit is er bekend.

Oppassen geblazen. Ethereum's Constantinople hardfork blijkt populair onder scammers. Deze twee websites werken samen en zijn erop gericht je geld te stelen. We laten je zien hoe dat in z'n werk gaat.

Regionaal

Volgens de voorzitter van het comité financiële markten van het Russische parlement, Anatoly Aksakov, kan de cryptoroebel binnen 2 tot 3 jaar op de markt gebracht worden. Wat vertelt Aksakov erover?

De Marshalleilanden lijkt definitief een eigen cryptomunt te krijgen. Het projectteam erachter maakte recent de voortgang bekend en bevestigde dat de lancering ervan in 2019 gepland staat. Dit is er bekend.

Vooruitblik op 2019

Om zicht te krijgen op wat dit jaar voor ons in petto heeft, hebben we eens flink uitgezoomd zodat we over de dagelijkse ruis van nieuwtjes, ontwikkelingen en gesprekken kunnen kijken. In een 5 delige serie beschrijven we verschillende aspecten van de cryptomarkt. Deze week kwam het laatste deel ervan online.

Het is een mooie en complete serie geworden, die wat ons betreft de moeite waard is om nog eens na te lezen. Dit zijn alle delen:

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.