Alles over de nieuwe economie onder één dak.

De wekelijkse cryptokrant, editie 3 t/m 9 maart 2019

Nieuwsoverzicht van week 10: Fidelity start, Square kijkt naar Bitcoin's LN, Twitter CEO bullish

Peter Slagter
Peter Slagter

We hebben een mooie cryptoweek achter de rug. Fidelity die zonder bombarie z’n diensten start. Square die kijkt naar Bitcoin's Lightning Netwerk, en de CEO van Twitter die z’n investeringsstrategie onthult. We blikken terug op week 10 van 2019.

$BTC-weekupdate

Bitcoin kan geen kant op. Kopers zijn nog niet overtuigd en veel verkopers zijn er niet meer. Even testen, even op zoek naar liquiditeit, een Bart en een Mu, maar uiteindelijk gewoon zijwaarts. Gaan de alts aan de leiding in het herstel? Zal Bitcoin volgen? In een extra uitgebreide Bitcoin-weekupdate gaan we er vanuit technisch perspectief op in.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Veiligheid

AUSTRAC, het Australische agentschap dat witwassen moet voorkomen, heeft samen met de politie twee cryptocurrency exchanges gesloten. De reden: de bedrijven werden gebruikt voor de handel in drugs.

Afgelopen woensdag is Konstantin Ignatov, een vooraanstaand OneCoin-medewerker, opgepakt op het vliegveld van Los Angeles. Ignatov is aangeklaagd voor fraude. Eén van 's werelds grootste cryptoscams ontvouwt zich.

Recent stuurde Monero een belangrijk bericht aan financieel dienstverleners. Er zit een bug in de wallet die nep-stortingen mogelijk maakt. Iemand kan geld bijgeschreven krijgen op een exchange, zonder Monero over te maken. Hoe het werkt?

Markt

Ruim anderhalf jaar zagen Bitcoin-miners hun marges dalen. Maar in februari is de brutomarge licht gestegen. Komt daarmee een einde aan een lange periode van inleveren?

Recent heeft Hired․com een rapport uitgebracht over de markt van softwareontwikkelaars anno 2019. Daaruit blijkt dat de vraag naar blockchainontwikkelaars in de afgelopen 12 maanden met 517% is toegenomen. In bear markets wordt gebouwd?

Het Amsterdamse Blockdata heeft de wereld van (internationale) overboekingen onder de loep genomen. Betalingen waar velen voor hun inkomen van afhankelijk zijn. Volgens Blockdata zet blockchain die wereld op z'n kop. Dit zijn de takeaways.

De Britse Financial Conduct Authority (FCA) heeft donderdag de uitkomst van consumentenonderzoek naar cryptovaluta gedeeld. Wat blijkt: “de meeste Britten hebben nog nooit van cryptovaluta gehoord”, laat staan weleens wat gekocht. Een overzicht.

In bear markets wordt gebouwd. Uit onderzoek van Electric Capital blijkt dat het aantal actieve ontwikkelaars in de cryptowereld stabiel is gebleven het afgelopen jaar. Kijk mee naar een analyse van 21.000 code repositories en 16 miljoen commits.

Wereldwijd wordt er flink gemined. Computers die blockchainnetwerken beveiligen en uitbetaald worden in cryptovaluta. Wat blijkt: 22% van alle rekenkracht wordt geleverd vanaf universiteitscampussen. Studenten die profiteren van gratis elektriciteit?

Recent kwam Twitter CEO Jack Dorsey aan het woord in de podcast “Tales From The Crypt”. Daarin vertelt hij dat hij iedere week voor $10.000 aan Bitcoin koopt. Dat is (nu) ongeveer 2,7 BTC per week, of $520.000 per jaar. Waarom is hij zo bullish?

TRON en Tether vertellen in een gezamenlijk persbericht dat USDT ook op TRON's blockchain uitgegeven gaat worden. Als TRC-20-token moet het ‘t ecosysteem van TRON een flinke boost geven. Wat zijn de plannen?

Bedrijfsleven

Tom Jessop, de baas van Fidelity Digital Assets, vertelt in een interview dat zijn klanten hun cryptobudgetten de komende jaren verhogen. Hij noemt de markt “veelbelovend”, en ziet bevestiging voor waar Fidelity aan werkt. Drie opvallende dingen.

Yes!Delft helpt fintech-startups met starten en groeien. De incubator heeft in samenwerking met gemeente Den Haag een nieuwe vestiging geopend gericht op blockchaintechnologie en kunstmatige intelligentie. De start van een levendig ecosysteem?

De afgelopen maanden is één van Japans grootste banken in het nieuws geweest met “J-Coin”. De bank lanceert de digitale “munt” om cash te vervangen. Anders dan vaak wordt beweerd: zonder crypto, en zonder blockchain. We kijken even in de spiegel.

Adoptie

In Europa loopt een internationaal project om de uitwisseling van diploma's makkelijker te maken. Vanuit Nederland doet de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) mee. Waar wordt precies aan gewerkt?

De grote Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity heeft z'n cryptodiensten voor een select aantal klanten gelanceerd. Op welk type organisaties zijn Fidelity's oplossingen gericht?

Kinderrechtenorganisatie UNICEF wil scholen in het Aziatische land Kirgizië van internet voorzien. Daar is geld voor nodig, en wat UNICEF betreft is daarvoor een rol weggelegd voor blockchaintechnologie.

Vorig jaar was Carrefour het eerste bedrijf dat blockchaintechnologie in gebruik nam om de oorsprong van voedselwaren inzichtelijk te maken. Naast de supply chain van kip en tomaten is nu ook die van melk eenvoudig in te zien. Een update.

Volgens betalingsbedrijf Square is het niet de vraag óf, maar wanneer Bitcoin's Lightning Network wordt geïmplementeerd als betaalmethode. Voor de beeldvorming: per kwartaal verwerkt Square $20 miljard. Groter dan Bakkt en een ETF bij elkaar?

Regelgeving

Éric Woerth, hoofd van het financieel comité van het Franse lagerhuis, stelt dat het “passend zou zijn geweest om de verspreiding en handel in op privacy gerichte cryptovaluta te verbieden”. Ligt er echt een verbod op de loer?

Exchanges

Een Canadese rechter heeft QuadrigaCX wat ademruimte gegeven. De exchange krijgt 45 extra dagen om de zoektocht naar bijna $140 miljoen aan cryptovaluta door te zetten. Er zijn 3 nieuwe ontwikkelingen.

Brian Armstrong van Coinbase heeft eindelijk gereageerd op de opschudding rondom zijn exchange. Hij stelt dat “mensen die werkzaam waren voor Hacking Team Coinbase gaan verlaten”. Is het voldoende om vertrouwen te herstellen?

In maart lanceert een nieuwe exchange voor institutionele beleggers: LGO Markets. Opvallend is dat LGO het beheer van cryptovaluta in handen van de klant legt. Een hybride model, met aspecten van zowel centrale als decentrale exchanges. Zo werkt het.

Recent was Christine Sandler, salesbaas van Coinbase, op bezoek bij Cheddar. Ze sprak daar over de (beruchte) overname van Neutrino. Terloops noemt Sandler dat leveranciers van Coinbase klantgegevens doorverkochten aan derde partijen. Pardon!?

Het onderzoek naar het kwijtgeraakte cryptogeld van QuadrigaCX is nog in volle gang. Inmiddels zijn er 6 cold wallets gevonden. Nagenoeg leeg, dat wel. Er mist nog zo'n $100 miljoen aan Bitcoin. Een update

Hoe werkt de regulatie van security tokens?

De eerste ICO's waren makkelijk. Geen regels, geen toezicht, geen beperkingen. Inmiddels zijn we bij de STO beland. Dat betekent regulatie. We zochten uit hoe dat werkt, en wat er dan wel en niet mag in deel 3 van de serie over STO's.

Heb je voorgaande delen gemist? Je kunt ook beginnen met deel 1 (“Van ICO naar STO”) of deel 2 (“Wat is een security token?”).

Nul is het foute getal. Get off zero.

Er zijn duizend meningen over Bitcoin. Het toekomstige wereldwijde geldsysteem. Het digitale goud. Waardeloos en over tien jaar bestaat het niet meer. Het zal worden ingehaald door een betere munt. Wat je ook vindt: nul is het foute getal. Get off zero!

Wat ons betreft een mooi artikel om eens te laten lezen aan mensen die nu nog helemaal niet zijn blootgesteld aan Bitcoin. Want welk deel van je vermogen je ook kiest om in Bitcoin te steken: helemaal niets is de minst voordehandliggende keuze, ook als je nu nog niet gelooft in Bitcoin. 

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.