Nieuwsoverzicht van week 22: Bitcoin-bedrijven luiden noodklok, de motor van de bullmarkt, en grootste Bitcoin-order ooit?

De cryptoweek is weer voorbij gevlogen. Privacy bleef een belangrijk thema, met deze week een brandbrief van Nederlandse Bitcoin-bedrijven. Ook de ‘accumulatiefase’ kwam langs, en plaatste iemand de grootste Bitcoin-order ooit?

Nieuwsoverzicht van week 22: Bitcoin-bedrijven luiden noodklok, de motor van de bullmarkt, en grootste Bitcoin-order ooit?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

$BTC-weekupdate

De maand mei begon op $5300 en eindigde ruim 60% hoger op $8500. Een van de sterkste maanden ooit. En nu? Sell in may and go away? Tijd voor een BTC-update.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Adoptie

Binnenkort lanceert fintechbedrijf Bux een nieuwe app: STOCKS. Het doel is om handel in Europese en Amerikaanse aandelen toegankelijk te maken. Geld van klanten wordt beheerd door ABN AMRO in zogeheten ‘blockchain accounts’.

Er zijn heel wat drempels die Bitcoin moet overwinnen wil het een ‘mainstream status’ bereiken. Eén ervan — zij het een kleine — is recent genomen: het is nu beschikbaar als valuta in Excel. Gaan andere office-pakketten volgen?

Bedrijfsleven

Dat Telegram werkt aan een eigen blockchainnetwerk (en token) is al even bekend. Onlangs is er meer informatie over het geheimzinnige project online verschenen. Wat blijkt: het testnet van Telegram Open Network (TON) staat online.

Een aantal van ’s werelds grootste banken gaan samen $50 miljoen steken in de bouw van een nieuwe stablecoin. Zelf noemt de groep het een op blockchain gebaseerd systeem voor ‘digitaal cash’. Dit zijn de plannen.

Exchange

In het kader van haar Bitcoin ETF-aanvraag heeft Bitwise een tweede rapport met de SEC gedeeld over de markt van cryptocurrency exchanges. Drie exchanges worden in de schijnwerpers gezet: ‘het volume op Huobi, OKEx, en HitBTC is grotendeels nep’.

Binnenkort krijgt Binance er een nieuwe feature bij: ‘margin trading’. Je handelt dan met geleend geld. Maar waarom zou je dat doen? Wat zijn de risico’s ervan? En is dit een ontwikkeling waar de markt op zit te wachten?

Cryptopia wordt geliquideerd en is nu bijna twee weken offline. Accountantskantoor Grant Thornton voert de liquidatie uit en stelt klanten gerust: ‘we willen dat iedereen z’n tokens terugkrijgt’. Dit is hoe de liquidateur het aanpakt.

Veiligheid

Afgelopen weekend trapte minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) de publiekscampagne ‘Eerst checken, dan klikken’ af. Het is een oproep je beter te wapenen tegen phishing en andere vormen van internetcriminaliteit. Hier moet je op letten.

Accumulatiefase: ‘het slimme geld’ verzamelt bitcoins

Waarom is de waarde van Bitcoin de afgelopen maanden zo gestegen? Een verhaallijn is dat ‘het slimme geld’ grote aantallen BTC heeft verzameld. Dat scenario is nu cijfermatig onderbouwd: grote beleggers accumuleerden een recordaantal Bitcoins.

Analysebedrijf Diar heeft de Bitcoin-markt onder de loep gelegd, met de nadruk op de periode van augustus 2018 tot en met mei 2019. Augustus 2018 was de laatste maand waarin Bitcoin op het huidige prijsniveau zat.

Sindsdien is er (cijfermatig) veel gebeurd. Het aantal adressen met een waarde van tussen de 1.000 en 10.000 BTC is flink gestegen. In minder dan negen maanden tijd is er 450.000 BTC verzameld. Zijn dit de cijfers die horen bij een startende bullmarkt?

Bitcoin-bedrijven luiden noodklok

Bijna twee weken geleden schreven we uitgebreid over de (verstrekkende) consequenties van voorgestelde FATF-maatregelen voor de cryptowereld. Simpelgezegd worden regels rondom cryptovaluta met de nieuwe aanbevelingen gelijkgesteld aan de regels die van toepassing zijn op regulier (giraal) betalingsverkeer. Dat betekent dat transacties vergezeld moeten worden met informatie over de afzender en de begunstigde.

En dat is een (groot) privacy-probleem. Sterker nog: de door de FATF voorgestelde witwasmaatregelen “brengen de privacy van EU-burgers in het geding”, schrijven Nederlandse Bitcoin-bedrijven in een brandbrief gericht aan de minister van Financiën.

Grootste Bitcoin-order ooit?

Het lijkt erop dat de grootste Bitcoin-order ooit is geplaatst. Een klant van Dadiani Syndicate, tussenpersoon voor rijke cliënten, stelt 25% van alle bitcoins in omloop op te willen kopen.

Er zijn op dit moment circa 17 miljoen bitcoins in omloop. Daarvan zouden er dus 4,5 miljoen naar de klant moeten verhuizen. Tegen de huidige marktprijs zou dat al een ruime 38 miljard dollar kosten. Voor de overwegend Russische en Chinese klanten in het portfolio van Dadiani kennelijk een haalbare kaart?

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte