Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Nieuwsoverzicht van week 34: Bitcoin in de uitverkoop, en rechtbank nog niet klaar met Bitfinex

Nieuwsoverzicht van week 34: Bitcoin in de uitverkoop, en rechtbank nog niet klaar met Bitfinex
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Terwijl Bitcoin rond de $10.000 stuiterde, draaide de cryptowereld deze week rustig door. BitMax zorgde voor opschudding (Bitcoin voor $1?!), Rakuten’s eigen exchange is gelanceerd, en Binance introduceerde ‘Venus’. We blikken terug op week 34.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Exchanges

Coinbase Wallet is een mobiele applicatie die je kunt gebruiken als portemonnee en als zogeheten dapp browser. Die browser kan nu gekoppeld aan desktop browsers, met als doel om het gebruik van decentrale applicaties toegankelijker te maken.

Voor gedupeerden van de Cryptopia-hack eerder dit jaar heeft de curator goed en slecht nieuws. Alle klantgegevens zijn veiliggesteld, maar het gaat nog even duren voordat voormalige klanten (en deel van hun) geld terugzien.

Vrijdag vroeg in de ochtend stonden diverse cryptovaluta in de uitverkoop op BitMax. Bitcoin werd verkocht voor minder dan een dollar, en Ethereum was in te slaan voor slechts 7 dollarcent. De exchange is deels buiten werking gesteld.

Met Libra doet Facebook een poging om één universeel betaalmiddel aan de man te krijgen. Binance gooit het over een andere boeg en doet een oproep aan overheden wereldwijd: lanceer je eigen stablecoin!

Rakuten, de ‘Amazon van Japan’, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. De eigen cryptocurrency exchange (Rakuten Wallet) is maandag open gegaan voor de handel in Bitcoin, Ethereum, en Bitcoin Cash. Drie dingen vallen op.

Gebruikers uit de Seychellen, Hongkong, en Bermuda kunnen niet meer op BitMEX handelen. Volgens BitMEX is de ingreep nodig om te voorkomen dat eigen medewerkers op de exchange kunnen handelen.

Markt

De afgelopen twee jaar verdubbelde Bitcoin’s marktdominantie (nu 68,81%). Volgens Arcane Research ligt het percentage nog veel hoger: ruim boven de 90%. En daarom heeft “Bitcoin de beste papieren om het geld van het internet te worden”.

Tether gaat volgens Bitfinex-aandeelhouder Zhao Dong binnenkort een nieuwe stablecoin lanceren, ditmaal gekoppeld aan de Chinese yuan. Een onbegrijpelijke actie, blijkt uit diverse reacties: ‘Probeert Tether alle wereldmachten kwaad te maken?’

Op Twitter wordt heel wat geschreven over cryptovaluta. Om al dat schrijfwerk te kunnen kwantificeren is de ‘Hype-to-Activity Ratio’ bedacht. Dit zijn de 5 meest (en minst) gehypete crypto’s op Twitter.

Fintech wordt doorgaans gezien als enorme globale groeimarkt. Alleen al in Israël wachten er 2.000 (!) bedrijven op een licentie van de toezichthouder. Blockchain en financiële technologie worden in het bijzonder genoemd.

Blockchains worstelen met de strijd tussen schaalbaarheid, veiligheid, en decentralisatie. Met Ethereum 2.0 wordt in die context een nieuw beleid ingezet, maar in de tussentijd blijft het lastig. ‘De blockchain is bijna vol’, waarschuwt Vitalik.

Adoptie

De cryptocurrency exchange bitFlyer is gaan samenwerken met T-Point, het bedrijf achter één van de grootste spaarprogramma’s in Japan. Consumenten kunnen nu Bitcoin sparen door... Bitcoin uit te geven. Dit is hoe het werkt.

Veiligheid

De motie van iFinex om de New Yorkse zaak tegen Bitfinex en Tether niet-ontvankelijk te laten verklaren is door de rechter verworpen. De zaak gaat door en de gedaagden moeten documenten overhandigen over de veronderstelde fraude.

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.