Rebellious vernietigt overgebleven tokens met een Token Burn. Waarom is dat goed nieuws?

Eerder schreven we al een introductie over Rebellious, en een stukje over hoe Rebellious zich onderscheid van anderen. Voordat we meer vertellen over waar door Rebellious aan gewerkt wordt, wil ik eerst iets vertellen over de token burn die op 14 februari plaatsvond.

Rebellious vernietigt overgebleven tokens met een Token Burn. Waarom is dat goed nieuws?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Token burn

Er waren 250 miljoen REBL-tokens beschikbaar voor de Airdrop in november en december 2017. Elke deelnemer kon tussen de 500 en 4000 tokens krijgen, afhankelijk van het moment van inschrijven en het aantal marketingtaken dat de deelnemer vervulde.

Niet alle tokens zijn uitgedeeld. Er zijn 85 miljoen tokens over. De organisatie heeft besloten om die te vernietigen in een “token burn”. Voor de community is dat goed nieuws, om meerdere redenen.

Schaarste

Ten eerste neemt de totale hoeveelheid tokens af, waardoor de tokens die je hebt schaarser worden, en daardoor waardevoller.

Fiatgeld, zoals euro’s en dollars, kan onbeperkt worden bijgedrukt door centrale banken. Nieuw geld ontstaat door het intoetsen van bedragen in computers. Dat kan een tijd goed gaan, zeker als centrale banken de financiële markten stevig in hun greep houden, bijvoorbeeld door staatsschuld en aandelen op te kopen zoals in de Verenigde Staten, Europa en Japan gebeurt. Maar uiteindelijk zal dit altijd leiden tot inflatie. En in het ergste geval hyperinflatie en het instorten van de munt en de economie.

Bij cryptogeld is de totale geldhoeveelheid vaak veel stabieler en voorspelbaarder. Bij blockchains ligt de totale hoeveelheid en de groei ervan vast in de code van de blockchain. Vergelijk het met goud. Dat kun je ook niet zomaar maken.

Bij een token is er meer vrijheid dan bij een blockchain. Maar men is vaak erg zorgvuldig met de geldhoeveelheid, omdat de waarde van de munt er mee samenhangt. Kijk bijvoorbeeld maar naar de webpagina van Rebellious waar het $REBL-token wordt beschreven [2]. Er staat nauwkeurig hoeveel tokens er zijn gemaakt. Meer dan dat komen er niet.

Sommige projecten halen zelfs stelselmatig kleine hoeveelheden tokens uit roulatie, zodat de geldhoeveelheid langzaam afneemt en de waarde van één munt daardoor toeneemt. Deflatie dus.

Hoe een project omgaat met de geldhoeveelheid is een belangrijk aandachtspunt bij de research naar een project.

Terug naar de token burn. De tokens worden vernietigd, de munt wordt schaarser en dus uiteindelijk meer waard.

Integriteit

Een tweede reden om blij te zijn met de airdrop is omdat de organisatie een eerlijke airdrop serieus blijkt te nemen. Een deel van de tokens die over zijn komen van mensen die gefraudeerd hebben. Bijvoorbeeld door meerdere keren mee te doen aan de airdrop. En die worden uitgesloten van deelname. Het idee van eerlijk delen is ze veel waard!

Tot slot bevestigt het daadwerkelijk vernietigen van de tokens de integriteit van de betrokkenen. De overgebleven tokens hadden ook in kleine kring verdeeld kunnen worden, maar zoals van tevoren afgesproken gebeurt dat niet, en worden ze vernietigd.

Dat klinkt misschien wat overdreven, maar vergeet niet dat in deze tijd een niet gering deel van de nieuwe initiatieven oplichterij betreft. Zoek maar eens op “scamcoin” of “exit scam”. De crypto-wereld is wat dat betreft nog een beetje het wilde westen.

Maar welk project is nou legitiem en welke niet? Verdiep je in de nieuwsberichten en de social media. Dit soort acties zijn goed voor het vertrouwen.

Goede signalen

En Rebellious? Scam of gem? Wij denken het laatste. De fundamentals zijn goed, lees de whitepaper, de website en bekijk de social media. De signalen vanuit de community zijn goed. Maar, zoals altijd: DYOR.

Meer weten?

Website: https://www.rebellious.io/nl/
Telegram: https://t.me/rebellious_nl
Coinmarketcap: https://coinmarketcap.com/currencies/rebellious/

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte