Revain past blockchaintechnologie toe om integriteit van reviews te garanderen

Veel review-platforms worden geplaagd door nep-reviews en grootschalige manipulatie. En andersom worden reviewers soms onder druk gezet om hun review in te trekken of te herzien. Revain lost dat op.

Revain past blockchaintechnologie toe om integriteit van reviews te garanderen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Als je in 1997 een nieuwe wasmachine nodig had, dan dan vroeg je aan de verkoper in de witgoedwinkel welke het beste voor je was. Of je nam dezelfde als je vrienden of buren. Of, als je wat kritischer was, dan las je de tests van de consumentenbond.

Het laatste decennium is die rol overgenomen door reviews. Voor een restaurant ga je misschien naar Iens, voor een camping naar Zoover en voor een harddisk naar Tweakers.net. Ook in webshops, zoals Coolblue, Bol.com en Amazon, helpen reviews van anderen je een product te kiezen. Verzekeringen, energieleveranciers of films, je kunt het zo gek niet bedenken of er is een reviewsite voor.

Zowel de koper als de verkoper hebben belang bij reviews.

De koper kan door de ervaringen van anderen een betere keuze maken. Een film die hij waarschijnlijk leuk vindt, een restaurant waar ze goede wijn schenken en een webshop met geweldige service. De verkoper krijgt feedback vanuit de markt. Wat vinden mensen goed en niet goed? Bovendien heeft het een louterende werking. Slechte producten of bedrijven krijgen slechte reviews.

Van cruciaal belang is daarbij dat de reviews te vertrouwen zijn. En daar ligt een probleem. Veel review-platforms worden geplaagd door nep-reviews en grootschalige manipulatie. En andersom worden reviewers soms onder druk gezet om hun review in te trekken of te herzien.

Revain lost dat op.

Revain

Op 6 september 2017 eindigde de ICO van Revain, waarbij ruim 2100 bitcoin werd opgehaald, destijds al bijna 10 miljoen dollar. Een groot en ervaren team was toen al bezig met de eerste versie van hun op blockchain gebaseerde reviewsysteem.

Een review wordt intensief beoordeeld voordat deze wordt geaccepteerd en vastgelegd. In de eerste plaats door een AI die de taal en emoties analyseert - en daar door machine learning steeds beter in wordt. Revain werkt daarvoor samen met IBM WATSON. Daarna wordt de review beoordeeld door de organisatie die gereviewed wordt. Die beoordeling wordt bij de review vastgelegd.

Daarna wordt de review vastgelegd in de blockchain en is daardoor niet meer te wijzigen of verwijderen.

Nep-reviews en spam worden geweerd. De reputatie van de reviewer en het gereviewde is voor iedereen transparant vast te stellen. Reviews kunnen niet worden gewijzigd of verwijderd. Kortom, een grote stap voorwaarts!

Toepassingen

De eerste toepassing van dit systeem is het beoordelen van ICO's. Hiervoor is Revain een samenwerking aangegaan met icorating.com. De beta is al te gebruiken en staat hier: https://dashboard.revain.org.

Een groot deel van 2018 zal in het teken staan van het verbeteren en uitbouwen van het systeem. De beoordeling door AI en mens. De vastlegging op de blockchain. De betaling van een vergoeding voor een review aan de reviewer. En als alles meezit zal eind 2018 ook al aan het volgende platform gewerkt worden, namelijk reviews van games.

En daarna? The sky is the limit. Gedacht wordt aan reviewen van winkels, webshops, restaurants en reizen. En misschien integratie in andere software zoals webshops.

In elk geval is Revain een veelbelovend project, en zeker interessant om te overwegen om in te investeren. Revain ($R) is een token op het Ethereum netwerk en op veel exchanges te verkrijgen, waaronder Kucoin, BTC-Alpha en Cryptopia.

Ten slotte, zoals altijd, ga vooral zelf ook op onderzoek uit. Oftewel: DYOR.

Meer weten?

Website: https://revain.org/
Whitepaper: http://revain.org/pdf/wp/en-wp.pdf
Coinmarketcap: https://coinmarketcap.com/currencies/revain/

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte