Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 36)

Iedere week plaatsen we een $BTC-weekupdate. Deze update bevat altijd twee scenario's. Eén met een bullish en één met een bearish vooruitzicht. We geven deze updates om je te helpen de markt te duiden, en je van informatie te voorzien om zelf betere keuzes te maken. Gedurende de week gebruiken we deze scenario's als ijkpunt voor de dagupdates. Voorheen stonden deze scenario's in de inmiddels beroemde cryptokrant. Vanaf deze week trekken we dat los, en geven we de bitcoin-scenario's een eigen plek.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 36)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De afgelopen week is bitcoin in alle rust verder gestegen naar rond de $7200 dollar. Donderdag is de voormalige weerstand op $6800 getest en stevig genoeg bevonden om als nieuwe steun te dienen.

Het wordt daarmee steeds waarschijnlijker dat we met de bodem op 14 augustus deze cyclus hebben afgesloten. Dat is het eerste van een reeks signalen waar we op letten om van een overgang te kunnen spreken van de bear market waar we sinds december 2017 inzitten naar een nieuwe bull market.

Het eerste signaal is een hogere bodem (A). Daarna letten we op het doorbreken van de dalende trendlijn(en) (B) en tenslotte zoeken we een hogere top (C).

Scenario 1 - bullish

Dit is meteen ons eerste scenario, we staan aan het begin van een nieuwe bull market.

Er is al maanden ontzettend veel goed nieuws over nieuwe technologie, toenemende adoptie en interesse vanuit institutionele beleggers. Er komt een moment dat er gewoon geen verkopers meer zijn op de steeds lagere koersen van de bear market. Misschien is dat moment nu.

De hammer die gevormd is op de 1M kaart is wat dat betreft misschien symbolisch voor dit moment. Voor ons ligt de maand waarin we bulls het stuur overnemen van de bears.

Rond $7500 en $7800 verwachten we weerstand. Daarna ligt de weg open naar $8500 en hoger.

Vorige week hoopten we nog op een short squeeze die de koers in korte tijd enorm kan laten stijgen. Die is uitgebleven. Short posities zijn rustig gesloten, en intussen zijn er weer meer longs dan shorts.

Voor liefhebbers van spektakel misschien jammer, maar het is gunstig voor de bulls. Een gestage stijging is bestendiger dan een plotselinge sprong. En meer longs dan shorts betekent dat meer mensen speculeren op een stijging dan een daling.

Scenario 2 - bearish

Het klinkt allemaal mooi, maar feitelijk zitten we nog in een bear market. Een tijdelijke opleving is daarin gebruikelijk en doet niets af aan de trend.

Er rammelt ook wel wat aan het scenario van de bulls. Een echte bodem is doorgaans overtuigender. Meer volume, meer kracht. En die hammer op de 1M heeft eigenlijk een te kleine body.

We hebben geen aanwijzingen voor een onmiddellijke snelle daling naar $5800 en daarna $5300 (A). Het zou ook kunnen dat we eerst de dalende trend testen en daarna naar $5800 en $5100 dalen (B).

Komende week

Op de 4H kaart blijft BTC al een tijdje binnen een stijgend kanaal (higher highs en higher lows). Bullish divergence op de RSI, gezond volume en dalende interesse in shorts. Het zou maar zo deze week verder kunnen stijgen. Interessant wordt het in de regio $7500-$7700. Daar verwachten we wat meer actie. Met dit tempo is dat ergens eind van de week.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte