Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 37)

Vorig weekend keken we terug op een week waarin bitcoin langzaam in waarde steeg. Men zag het zonnig in, en het sentiment was overwegend positief. Desondanks zag iedereen afgelopen woensdag de noeste arbeid van de bulls in rook op gaan. Zijn we terug bij af? Dit zijn de scenario's voor komende week.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 37)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De rust van vorig weekend was stilte voor de storm. De gestage stijging van bitcoin werd aan het begin van de week steeds minder overtuigend, en woensdag begon een flinke val van $7400 naar $6300.

Bitcoin verloor zo'n 15%, en veel alts nog een stuk meer. De BTC dominance zit nu op het hoogste punt dit jaar, ruim 55%. Met name ethereum krijgt zware klappen te verduren en stond gisteren even onder de 200 dollar.

Maar wat betekent dat voor onze twee scenario's?

Scenario 1 - bullish

Voor het bullish scenario betekent het dat bitcoin de dalende trend op 7500 dollar niet heeft doorbroken, en ook niet onderweg is naar een hogere top dan de $8500 op 24 juli.

Het beste waar bulls nu op kunnen hopen is een hogere bodem dan in juni en augustus doordat we niet lager komen dan $5980.

Na een bear market van 9 maanden duurt een reversal naar een nieuwe bull market ook even. Een periode van consolidatie is niet vreemd. De koers zou in de range $6000-$7500 zijwaarts kunnen gaan, voordat uiteindelijk bij een hogere top (> $8500) een reversal bevestigd zou kunnen worden.

Scenario 2 - bearish

Voor het bearish scenario betekent dit dat we nog steeds op weg zijn naar een lagere bodem, ergens in de buurt van $5200-$5300. Bij Bitfinex domineren de short-posities nog steeds. Er zijn meer mensen die speculeren op daling dan op stijging. De steun rond $6000 is tot nu toe telkens vrij sterk geweest, maar dat is geen garantie dat er deze keer opnieuw kopers klaarstaan.

Reversal?

Op dit moment zitten we in een gebied waarbij er voor beide scenario's weinig aanknopingspunten zijn. Misschien omdat we daadwerkelijk in de overgang zitten van bear naar bull market. En dat we die lagere bodem op $5200 nooit gaan raken. Maar dat die hogere top boven $8500 ook nog ver in de toekomst ligt.

Voordat een reversal bevestigd is hebben we nog wel wat tijd nodig. Maar een eerste teken zou zijn dat we de derde waaier doorbreken. Ofwel vanaf hier (bullish scenario), ofwel via een lagere bodem (bearish scenario).

Deze week

Op de 4H-kaart zien we dat de koers de afgelopen maand het meest tussen $6300 en $6500 gezeten heeft.

Op $5980 zit de licht stijgende steun die twee keer eerder een bodem mogelijk maakte. We zien wat bearish hidden divergence op de RSI en ook de steun op $6200 (0.786 fib en horizontaal) is vannacht al verbroken, dus het is goed mogelijk dat we de $5980 gaan testen.

Aan de bovenkant is $6800 al heel vaak een interessante weerstand geweest. Tussen $5980 en $6800 wachten wij het af.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte