Technische analyse: $BTC-update 14 november

Na maanden van rust kwam Bitcoin vandaag flink in beweging. In een uur tijd daalde de koers zo'n $500 van $6150 naar $5650. Tijd voor een update!

Bitcoin

Technische analyse: $BTC-update 14 november
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

We kijken vandaag naar de prijs in USD (Coinbase, Bitstamp, Bittrex), en niet in USDT (Binance, Bitfinex, Poloniex). Tether is helaas weer erg zwak en gedaald tot rond de $0.95.

Bitcoin is duidelijk uit z'n trading range van $6000 - $6800 gebroken, en eigenlijk ook uit elke driehoek die je kon tekenen. Belangrijk is dat we ook ruim onder de steeds nauwer knijpende EMA's zijn gekomen.

Onze scenario's

Als we kijken naar het volume, dan valt dat best tegen. Ja, tussen 16:30 en 18:00 was het even heftig, maar het dagvolume is nog niet hoger dan een gemiddelde dag in maart of augustus.

Het bullish scenario lijkt hiermee geïnvalideerd. Zo'n uitbraak kan ook een fakeout zijn (een nep-uitbraak). Maar dan zouden we eigenlijk meer volatiliteit en volume verwachten, eindigend in een krachtige beweging naar boven. We hebben geen aanwijzingen dat we dat nu kunnen verwachten.

De RSI is flink oversold. Een korte correctie naar boven is te verwachten, maar de trend blijft naar beneden tot ergens duidelijk steun gevonden is.

Het bearish scenario lijkt daarmee aan waarschijnlijkheid te winnen, een voortzetting van de bear market. Target is dan rond de $4900 op basis van het dalende kanaal, en $5000 voor het mooie ronde getal waar mogelijk mensen buy orders hebben staan.

Reversal?

Zit een reversal van de bear market naar een nieuwe bull market er dan voorlopig niet in? Dat is nog te vroeg om te zeggen. De komende dagen zullen uitwijzen of we voorlopig onder de $6000 blijven.

Het is dan aannemelijk dat we in een nieuwe range een nieuwe formatie zullen vormen. Mogelijk vormt zich daar een bodem, waar uiteindelijk geen verkopers meer over zijn, en nieuwe kopers zich aandienen. Dat kan best snel gaan, één of twee maanden, maar kan ook best nog een jaar duren.

Is er dan echt geen hoop voor bulls?
Nou, vooruit, twee strohalmen dan.

Ten eerste is wat er in de echte wereld gebeurt sterker dan technische analyse. Bij een schokkende gebeurtenis, bijvoorbeeld een wereldwijde crash op de aandelenmarkten, kunnen alle trends worden doorbroken.

Ten tweede nog dit idee. We hebben het eerder over het fan principle gehad als reversalpatroon. Misschien wordt de derde fan nu getest, en gaan we van hier opwaarts. Kleine kans, maar wie weet.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte