Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 48)

Bitcoin begon de week met een stormachtige daling van $5500 naar een laagste punt van $4035 op Coinbase. Na een paar dagen schommelen rond de $4300 volgde vannacht opnieuw een krachtige daling naar $3600. Tijd om te kijken naar wat ons te wachten staat.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 48)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Laten we bij het begin beginnen. De week begon met een rustige koers rond de $5500. Volume en volatiliteit namen af en een grote beweging zat eraan te komen. Op maandagochtend begon het volume op te lopen en de koers weg te zakken.

Onder leiding van Bitfinex steeg het volume net als op 14 november naar zo'n 5-10x zo hoog als gemiddeld in de twee weken ervoor. Op de 8 getoonde exchanges werd twee dagen lang gemiddeld zo'n 15.000 BTC per uur verhandeld, met pieken van boven de 40.000 BTC per uur.

De verkopers kwamen pas rond $4200 voor het eerst serieuze interesse van kopers tegen. Telkens als de koers daaronder komt, zien we wat volume komen en gaan we weer iets omhoog. Er was dagenlang geen 1H-close geweest onder de $4180. Tot gisterenavond.

Op zaterdag van $4300 naar $3600

Op de kaart hierboven zien we ook het vervolg. Met hoge volumes op Bitfinex en Binance daalt de koers in een uur ruim 10%. Het laagste punt ligt op dit moment op $3584 op Coinbase.

De koersen in deze update zijn overigens in USD en van Coinbase omdat USDT van Bitfinex en Binance nog teveel fluctueert en momenteel onder de $0.97 zit.

Omdat alle trendlijnen en steunen die we de afgelopen maanden hebben gezien gepasseerd zijn, moeten we uitzoomen, en op een grotere timeframe kijken.

We zijn nu terechtgekomen in de prijsrange van $3000 tot $5000. Daar is in de historie nog niet zo vreselijk veel gebeurd.

Op de week chart zien we een stijgende trendlijn die op 4 momenten geraakt is, en langere tijd de richting van de trend heeft aangegeven. Die is vannacht doorbroken.

Die stijgende trendlijn ligt nu rond de $4000. Als we inzoomen naar de daggrafiek, dan zien we dat we daar eerst twee keer net boven gebleven zijn, en er dan vannacht met geweld doorheen gegaan zijn.

We zien trouwens ook dat de dalingen van afgelopen week gepaard gingen met het hoogste dag- en weekvolume sinds maart 2018. Voor een mogelijke bodem willen we graag zien dat een stijging vanuit deze zone gepaard gaat met een minstens zo groot volume. Daar is nu nog geen sprake van.

Laten we eens kijken wat dit betekent voor onze scenario's.

Bullish scenario

De bulls hebben op korte termijn weinig perspectief. Zelfs al zouden we hier een bodem gaan vormen, dan gaat het normaal gesproken maanden duren voordat we weer boven $6100, $7400 en $8500 gaan komen. 

Een laatste strohalm is een krachtig en snel herstel naar boven de $4000, gepaard met hoog volume. Hiermee respecteren we de stijgende trendlijn op de weekly en zien we serieuze interesse van kopers.

De beweging omhoog komt eerst de eerdere steun op $5500 tegen die nu weerstand is geworden. Mogelijk wordt de stijgende trendlijn nog een keer getest, maar uiteindelijk gaat de beweging verder naar boven.

Hierbij moeten we door een zware weerstandszone heen rond $6100. Pas boven $7400 en het liefst boven $8500 kunnen we praten over een reversal van de bear market naar een nieuwe bull market.

Bearish scenario

Het is echter goed mogelijk dat we nog een stukje verder naar beneden moeten voordat de kopers niet langer op hun handen kunnen zitten. Het slimme geld koopt voor een spotprijsje van de paniekende consumenten die hun wallet in de wilgen hangen. Dat willen ze graag nog even zo houden. Maar als de muziek stopt en iedereen op zoek gaat naar een stoel kan het snel omhoog gaan.

Na $4000 was $3600 een logische volgende halte. We vinden hier horizontale steun vinden uit september 2017. Daaronder ligt $3000, een horizontale steun uit juni 2017, en ook een fibonacci extensie van de daling van afgelopen twee weken.

Komende week

De daling van vannacht is nog vers. Het kan zijn dat de daling op korte termijn hervat wordt en we rechtstreeks naar $3000 gaan. Het kan ook zijn dat we eerst een tijdje op dit niveau blijven, misschien met licht herstel. Aanwijzingen daarvoor zijn flink oversold zijn van RSI, wat bullish divergence en afnemen van volume.

We letten op een hourly close onder de $3600 voor verdere daling naar $3000.

Als kopers massaal inspringen, kan de koers daar stevig bouncen. We letten dan op een hourly close boven $4000 en daarna $4585 voor mogelijk herstel richting $5500.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte