Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 51)

Het was een rustige week met een langzaam dalende koers tussen $3500 en $3100. De twijfel hangt in de lucht: gaan we nog veel lager, of zien we hier het einde van de bear market? Dit is de $BTC-weekupdate van week 51.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 51)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Opvallende deze week was het grote aantal lijstjes van bull en bear markets van Bitcoin en soms ook andere markten.

De boodschap is dat we nu zo lang en zo diep in deze bear market zitten dat een reversal tot de mogelijkheden gaat behoren. Het aantal particulieren die in paniek de boel verkoopt raakt een keer op. Wat overblijft zijn de mensen die voorlopig niet verkopen. Het aanbod droogt op en de koers gaat weer stijgen. De bodem bereikt?

Voordat we naar Bitcoin gaan kijken, eerst een blik op de hele markt. Vrijwel alle munten daalden in waarde, en vaak redelijk in de buurt van Bitcoin.

Opvallende uitzondering zijn de twee Bitcoin Cash varianten (ABC en SV) die beide ruim 20% daalden. Ook in absolute waarde liggen ze dicht bij elkaar (0.023 en 0.025 BTC). Daarmee zijn ze bij elkaar opgeteld al meer dan 60% harder gedaald dan Bitcoin sinds de fork op 15 november. We schreven eerder al dat beide varianten vermoedelijk een tijdje naast elkaar zouden blijven bestaan. Dat blijkt dus nu ook.

Wel zijn er geruchten dat Bitmain een deel van z'n miljoen BCH (beide varianten!) moet verkopen vanwege liquiditeitsproblemen. En welke van de twee zouden ze eerst verkopen? Een onzeker plaatje dus voorlopig.

Bitcoin

Laten we voor onze kijk op Bitcoin eerst eens flink uitzoomen en kijken naar de weekkaart. Daar zien we dat we nu rusten op de 200 MA, die ook eerder bij Bitcoin en ook in andere markten vaak stevige support is.

Als we hier een bodem vormen, dan zou de volgende week-candle best met de wick onder de 200 MA mogen komen, maar bij voorkeur erboven sluiten. Een hammer zou een mooi begin zijn van een flinke stijging.

Als we hier doorheen zakken, dan is een volgende support eigenlijk pas weer op $2000 te verwachten.

Laten we wat inzoomen naar de afgelopen weken. Een gestage daling in een grote falling wedge brengt ons nu rond de $3200.

We zien bij afgelopen drie nieuwe laagtepunten (blauwe pijltjes) steeds minder reactie in volume en volatiliteit. Dat geeft ons het vermoeden dat we op z'n minst de $3000 nog gaan testen.

De falling wedge geeft ons daarbij aanwijzingen over de timing. Als we nu naar boven uitbreken zou dat nog even kunnen duren. Wat dat betreft zou het interessanter zijn als we nu eerst naar beneden uitbreken, en te weten komen wat er met vraag en aanbod gebeurt als we de psychologisch belangrijke $3000 zien.

Daar kunnen twee dingen gebeuren. Als daar veel kopers klaarstaan, en gretig alles opkopen, dan kan dat het vertrouwen geven voor velen om te gaan kopen. Dit werken we verder uit in ons bullish scenario. De andere optie is dat er weinig reactie is van kopers, en we rustig door dalen tot onder de $2600. Dat werken we uit in ons bearish scenario.

Bullish scenario

Laten we eerst het scenario eens uitwerken dat we hier inderdaad een bodem gaan vormen.

De afgelopen weken zagen we dat $4350 een stevige weerstand was, en dat $3500-$3600 een stevige steun was, met een bodem op $3450.

Een sterk patroon zou zijn dat we nu naar $3000 dalen, en daar kort onder komen met een spike naar $2800, en daarna met snel en met veel volume stijgen terug naar boven de $4000. Een inverse head & shoulders zou als target $5900 hebben.

Wat we dan willen zien is een "capitulation candle" met een lange wick naar beneden, en een korte body bovenin. Dat betekent dat er een snelle daling en daarna stijging is geweest. Een stoelendans-reactie. De muziek stopt en iedereen gaat op zoek naar een stoel.

Daarna zou de bullish divergence die zich al een paar weken ontwikkelt kunnen uitspelen en de stijging versnellen.

Bearish scenario

Als we in de regio $2700 tot $3000 geen sterke bounce krijgen met hoog volume en een sterke prijsstijging, dan is het waarschijnlijk dat we verder dalen.

Om te kijken waar we dan terecht komen, moeten we uitzoomen. Op de weekly chart zagen we dat een volgende structurele steun pas rond $1900 ligt. Samen met het psychologisch mooie ronde getal van $2000 zou dat een volgend target zijn.

Komende week

Het is onwaarschijnlijk dat we opnieuw zo'n rustige week krijgen met weinig volatiliteit. Zeker als we $3000 gaan testen dan is flink wat volume te verwachten. Een flinke bounce als de support houdt of een flinke crash als de support faalt.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte