Technische analyse: $BTC-update 26 december

Meer dan een week lang ging de hele cryptomarkt omhoog terwijl de aandelenbeurzen wereldwijd in het rood stonden. Tot de koers op Eerste Kerstdag bijna 12% kelderde naar $3700. Wat ging er mis? We zoeken het uit in deze $BTC-update.

Bitcoin

Technische analyse: $BTC-update 26 december
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Op 15 december bereikte Bitcoin het (tot nu toe) laagste punt van deze bear market op $3128. De dagen erna waren rustig. Iedereen wachtte op de dip naar $3000 (of nog iets lager) om daar te gaan kopen.

Maar die dip kwam niet. Toen de koers uitbrak uit de falling wedge (A) begon een snelle stijging waarbij een bitcoin ruim 30% meer waard werd tot ruim boven de $4100.

De targets die veel genoemd werden liggen tussen $4350 en $4450, op basis van de fibonacci-niveau's van de daling van november of het target van het breken uit de falling wedge. En daar waren we nog niet.

We zagen veel twijfel over de betekenis van deze stijging. Was dit de bodem? Zijn de kopers in control?

Het was een interessant punt. Er waren veel signalen die wezen op een stapje terug voordat we de stijging zouden voortzetten. Bijvoorbeeld eerst naar $3500 terug, en daarna verder omhoog.

Maar die daling kwam niet. Er vormde zich een symmetrical triangle, en die brak uit naar boven (B).

Nu moest ie wel naar $4350 gaan. En van daar uit dan dat stapje terug. Want die inverse head & shoulders is intussen wel door iedereen getekend. Toch?

En toen gebeurde er iets interessants. Gisteren knalden de koersen naar beneden met $200 in 10 minuten tijd.

Dus toch niet naar $4350?

Als iedereen anticipeert op een bepaalde prijs, dan komt die er niet. Men wacht zo lang mogelijk met kopen, om op een zo laag mogelijke prijs te kunnen instappen. Totdat blijkt dat de koers al eerder gaat stijgen. Snel instappen dan maar, wat de stijging versterkt.

Een soort stoelendans. Zolang we dalen (de muziek speelt) staan de handelaars aan de zijlijn. Weinig volume, weinig volatiliteit. Totdat de koers ineens stijgt (de muziek stopt) en iedereen toch maar koopt om niet de boot te missen (op zoek naar een stoel).

Werkt het echt zo? Wij weten het niet, maar het is een interessante verklaring voor de afgelopen weken.

En dan naar het vervolg. We zien in de kaart hierboven dat de koers nu slingert rond de 14-daagse EMA. Als we hier weer gaan stijgen (of na een kleine daling naar $3550) dan is een bullish scenario nog in beeld.

Als we nu verder dalen, dan hangt het er vanaf wat er gebeurt rond de $3000. Gaan we daar een heel serieuze bounce krijgen, met veel volume? Dan neigen we naar een bullish scenario. Krijgen we daar weinig reactie, dan is een bearish scenario waarschijnlijker.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte