Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 1)

Vorige week stond in het teken van stijgen. Deze in het teken van dalen, met tijdens de kerstdagen een flinke klap. Hoe gaan we het jaar uit? Tijd voor een $BTC-update.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 1)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Tussen 15 en 24 december steeg de cryptomarkt met zo'n 40%. In dezelfde periode stonden de aandelenbeurzen wereldwijd in het rood. We willen daar eerst kort bij stilstaan, omdat de wereldwijde economie best een invloed kan hebben op de cryptomarkten.

Aandelen in het rood

De Amerikaanse S&P 500 was een paar dagen geleden iets meer dan 20% gedaald sinds de top. De Nederlandse AEX deed het met 18% daling iets beter, maar veel scheelt het niet. Is er voor het eerst in bijna 10 jaar een bear market op komst voor de aandelenmarkten?

Al een tijd zien we de omstandigheden in de wereldwijde economie verslechteren. De oorzaak wordt gelegd bij de handelsoorlog tussen Trump en China, maar dat is hooguit de aanleiding. Op allerlei gebieden staan we op een vergelijkbaar punt als in 2007-2008, voorafgaand aan de kredietcrisis. Alleen deze keer met nog meer schulden als destijds, en nog minder monetaire instrumenten over om de symptomen te bestrijden.

De laatste keren dan de aandelenbeurzen daalden, ging de cryptomarkt mee omlaag. Dat was deze keer anders. In het kaartje hiernaast zie je dat waar de aandelen daalden, dat de totale crypto market cap steeg. We zijn benieuwd wat er in 2019 met crypto gebeurt als de economie inderdaad klappen gaat krijgen!

Bitcoin

Deze week zagen we een correctie na de stevige stijging van vorige week. Op Tweede Kerstdag daalde Bitcoin van $4200 naar $3700. Niet het kerstcadeau waar we op hoopten, maar vooralsnog is het een gezonde correctie.

De koers leek gevangen rond het 14-daagse gemiddelde, dook even naar het 61,8% Fibonacci-niveau op $3550 en zit nu rond de $3850. Wat kunnen we vanaf hier verwachten?

Bullish scenario

Als de koers vanaf hier verder stijgt dan zouden we het inverse head & shoulders scenario kunnen volgen.

Dit is het scenario dat door vele handelaars verwacht wordt. Dat zou ertoe kunnen leiden dat mensen al voor een verwachte bodem of top gaan kopen of verkopen.

In eerdere BTC-update bespraken we "frontrunning the market" al. Dat verklaart waarom we niet de verwachte bodem van $3000 (head), top van $4350 (neckline) en bodem van $3450 (shoulder) gehaald hebben.

Niettemin zou dit een sterke reversal kunnen zijn bij het doorbreken van de neckline rond $4300. Een eerste target op basis van dit patroon is $5500.

We kunnen pas van een nieuwe bull market spreken als we hogere toppen en hogere bodems neerzetten. Dat is voorlopig nog niet het geval. Echte bevestiging volgt pas bij toppen boven de $7500, $8500 en $10000.

Bearish scenario

We zitten nog steeds in een bear market. Er zijn allerlei signalen die het vormen van een bodem doen vermoeden. Zowel technisch als het sentiment in de markt. Maar totdat we hogere toppen en hogere bodems zien, is er nog geen sprake van een reversal.

Als dat zo is, hoe zou een verdere daling zicht kunnen ontwikkelen?

Er zou zich een descending broadening wedge kunnen vormen, met als target $2600 tot $2800, afhankelijk van hoe snel we dalen.

Het meest waarschijnlijk is een uitbraak naar boven. Maar als we toch naar beneden uitbreken, dan moeten we ver uitzoomen voor een volgende steun.

Rond $2000 vinden we de steun waarop de bull run van 2017 begon. Daaronder vinden we ronde $1100 de top van de bull market van 2013-2014.

Komende week

Deze week kijken we naar de regio rond $4250 voor het doorbreken van de neckline van het inverse head & shoulders patroon. Daarboven zitten we in het bullish scenario.

De regio rond $3000 is interessant, omdat daar bepaald wordt of we in een bodempatroon zitten (mogelijk dubbele bodem) of dat we verder naar beneden gaan richting $2600 of zelfs lager.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte