Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 3)

De bulls hadden een zware week. De plotselinge daling van ruim 10% zette donderdag een dikke streep door veel bullish scenario's. In deze $BTC-update bekijken we wat we kunnen verwachten.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 3)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Bitcoin begon de week lekker, met een uitbraak naar boven uit de pennant tot bijna $4100. Alle ogen waren gericht op de zone tussen $4150 en $4250. Een doorbraak daar doorheen zou de inverse head & shoulders bevestigen, en een heel scala aan bullish scenario's mogelijk maken.

Vier dagen zat de koers tegen de sterke weerstand rond de $4100. Tot op donderdag de koers in een paar minuten $200 naar beneden kelderde. En later op de middag opnieuw. Het eindigde rond de $3650, en daar zitten we sindsdien.

Opmerkelijk is dat vrijwel alle alts meteen nog veel harder crashten dan Bitcoin. Heel veel patronen en trade setups zijn ruw overhoop gegooid. Dat gebeurde zo snel dat het vermoedelijk bots of stops zijn die hiervoor gezorgd hebben. De vraag is hoe dan, omdat de meeste alts niet tegen dollars traden, maar tegen BTC of ETH. Ons vermoeden is nu dat het komt door de nog scherpe daling van ETH, waardoor de alts ook in BTC flink daalden via de alt/ETH paren.

Ook opvallend is dat we de laatste dagen veel spikes naar boven en beneden zien. In korte tijd enorme schommelingen in de prijs, en heel veel verschil tussen verschillende exchanges. De low op zaterdagnacht rond 0:30 was op Bitfinex $3666, op Coinbase $3576, op Poloniex $3511 en op Binance zelfs $3465. Een deel is te verklaren door de koers van USDT, maar lang niet alles.

Is het manipulatie om stops van shorts en longs te triggeren? Is de liquiditeit nu zo laag dat met relatief kleine orders al veel in beweging komt? Zijn trade bots de weg kwijt?

Zomaar wat verklaringen die we op social media tegenkomen. Wie weet. We houden het maar bij de data en kijken daar op verschillende manieren naar.

Bullish scenario

Allereerst een bullish scenario. In het positiefste geval maken we ergens rond $3500 een lokale bodem, en stijgen verder naar $4400 - $4600. Een lichte bullish divergence op de RSI zou dat ondersteunen. Dan hebben we lokaal een hogere bodem en hogere top gemaakt, en zouden we als de bulls sterk zijn verder kunnen stijgen.

Maar het is niet te verwachten dat de bear market zomaar eindigt. Na een jaar lang lagere bodems en lagere toppen duurt het vaak ook maanden voordat de trend gekeerd is en we weer hogere bodems en hogere toppen neerzetten. Voor echte bevestiging van de reversal wachten we op toppen boven de $7500, $8500 en $10000.

Een gematigd bullish scenario is dat we op 15 december de bodem hebben gezien, en dat we nu enige tijd (weken, maanden) in de zone tussen $3128 en grofweg $5800 blijven voordat een nieuwe bull market zichtbaar wordt. Een dubbele bodem is daarbij ook mogelijk.

Bearish scenario

Velen verwachten echter dat we lager gaan, naar $2600 - $2800. Of zelfs naar $2000 of de top van de vorige bull market in 2014 rond $1100.

Het meest bearish is dat we daadwerkelijk nog een stuk onder de $3000 komen. Het is interessant om te zien hoeveel bloed er dan vloeit. Of we op een punt komen waar niemand meer wil verkopen, en er alleen nog kopers over zijn. Een krachtige stijging met veel volume en FOMO in de markt zou de bodem kunnen markeren. We schreven eerder over hoe een bodem eruit zou kunnen zien

Komende week

Er zijn wat technische signalen die hinten op een stijging op korte termijn, zoals bullish divergence op RSI en mogelijke MACD crossover op 4H. Maar het zou niet gek zijn als we eerst nog wat zakken naar $3450-$3550 voordat die signalen uitspelen.

Onder de $3450 kijken we naar het bearish scenario. Boven de $4250 laat ons het bullish scenario erbij pakken.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte