Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 4)

Na tien dagen zijwaarts tussen $3500 en $3700 brak Bitcoin gisteren uit naar boven de $3700. Of toch niet... Was dit weer "een Bart"? We leggen het uit in deze $BTC-weekupdate.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 4)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Voor Bitcoin en de meeste andere grotere munten was het een rustige week zonder spannende bewegingen. Geen duidelijke trend en op wat spikes na een gemiddeld volume.

De coin360-kaart van de afgelopen 7 dagen is voornamelijk lichtgroen, een kleine stijging ten opzichte van vorige week. Dat komt voornamelijk door de stijging gisterenmorgen van $3600 naar iets boven de $3700.

Tussen 13 en 16 januari zagen we drie plotselinge bewegingen, daling, stijging en daling. Dit patroon wordt grappend een Bart genoemd, naar de vorm van Bart Simpsons hoofd. Het is geen natuurlijke beweging, veroorzaakt door groot nieuws (fundamenteel) of een uitbraak (technisch).

Wie veroorzaakt ze dan? Whales, op zoek naar stops? Exchanges, op zoek naar margins van leveraged traders? Pump & dump schemes? Bots en algoritmes die kleine bewegingen uitvergroten? Grote legitieme kopers of verkopers die een paar procent slippage accepteren?

Niemand weet het precies. Maar we kunnen er wel een paar dingen over zeggen.

Ze zijn mogelijk door weinig liquiditeit. Op de onderstaande kaart kun je zien dat bij de Barts in januari per uur zo'n 20.000 tot 30.000 BTC werd verhandeld op de 8 grootste exchanges bij elkaar. Tegen 5.000 BTC in normale uren. Dat is voor de meesten van ons best veel, maar als je het vergelijkt met aandelen of valuta, dan sla je met 60 miljoen dollar aan volume geen deuk in een pakje boter.

Wees voorzichtig met stops en leverage. Een koerswijziging van 5% in een paar minuten is geen uitzondering. Te krappe stops halen je onnodig uit je positie, en bij te hoge leverage ben je je margin kwijt. Dit artikel geeft een verklaring van hoe het werkt en hoe je je stops kunt plaatsen.

Crypto is het wilde westen. Het werkelijke volume is nog een stuk lager dan het gerapporteerde volume. Op veel exchanges genereert men nep-volume met wash trading. Grote investeerders maken hier gebruik van. Of misschien de exchanges zelf wel, die profiteren van hun klanten. Insider trading. Officieel verboden, maar in een ongereguleerde markt is manipulatie aan de orde van de dag.

Bitcoin

Terug naar Bitcoin. Op dit moment is er geen duidelijke trend. Er zijn ook weinig aanwijzingen voor een richting. We zien mogelijk een symmetrical triangle ontstaan op de 1D-kaart, met een afnemend volume.

Als dat patroon sterker wordt, zou het een aanwijzing zijn voor voortzetting van de grotere trend, en die is dalend van $6000 in november naar $3800 als midden van de triangle. Voortzetting zou een target geven van rond de $2000.

Als we kijken naar de longs en shorts bij Bitfinex, dan zien we dat er iets meer longs zijn op dit moment, wat suggereert dat meer mensen een stijging verwachten.

Kortom, er is reden genoeg om zowel een bullish als een bearish perspectief te bekijken!

Bullish scenario

In het meest gunstige geval breken we met kracht uit naar boven de $4000 (dalende trendlijn) en $4350 (weerstand van eind november). Daarboven kan het snel gaan, en is $5500 het eerste target.

Een alternatief scenario is dat we wel neerwaarts uitbreken, maar een dubbele bodem vormen rond de $3000.

Maar het is niet te verwachten dat de bear market zomaar eindigt. Na een jaar lang lagere bodems en lagere toppen duurt het vaak ook maanden voordat de trend gekeerd is en we weer hogere bodems en hogere toppen neerzetten. Voor echte bevestiging van de reversal wachten we op toppen boven de $7500, $8500 en $10000.

Bearish scenario

Als we neerwaarts uitbreken is een eerste target $3000. Vanwege het ronde getal en de vorige bodem op $3128 verwachten we daar interesse van kopers. Als we verder dalen dan zou $2700 een volgende halte kunnen zijn, als fibonacci extensie, en dalende trendlijn.

Voor lagere targets moeten we verder uitzoomen. Vorige week lieten we op de logaritmische weekkaart zien dat steun te verwachten is rond $2000 en rond $1100.

Hieronder staat dezelfde kaart, maar nu zonder logaritmische schaal en voor de details omgezet naar 3-dagen. Een dalende trend vanaf de top van de bull market valt opvallend mooi samen met de candles van de afgelopen twee weken. Iets om in de gaten te houden.

Komende week

In de week die voor ons ligt kijken we naar de grenzen van de symmetrical triangle, momenteel op $4000 aan de bovenkant en $3575 aan de onderkant. Binnen deze range kunnen we maar zo nog een paar Barts zien, of wat rustig zijwaarts doorpruttelen met weinig volume en volatiliteit. Niet echt handig om te traden of investeren. Afwachten dus!

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte