Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 10)

Bitcoin twijfelt. Omhoog door de $4250 heen op weg naar een hogere top? Of omlaag door de $3128 heen op weg naar een lagere bodem? Is de tijd al rijp voor de bulls? Wij onderzoeken beide scenario's in de BTC-weekupdate!

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 10)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Zondag 24 maart kletterde Bitcoin in een uurtje tijd zo'n $400 naar beneden, nadat het de week ervoor ruim $600 was gestegen. Het was een dump met enorm volume. En dat is goed nieuws, er waren kennelijk kopers voor het plotselinge aanbod!

In een tussentijdse update constateerden we dat de dump op een mooie plek was opgevangen, en dat er een nieuwe uptrend zou kunnen ontstaan. In onderstaande kaart is te zien dat dat niet is gebeurd. In plaats van een nieuwe uptrend is de koers besluiteloos naar rechts gedobberd.

Hoe moeten we dat duiden? De beweging van de koers is het resultaat van alle vraag en aanbod. Het is het resultaat van de verwachting en strategie van alle handelaars en investeerders bij elkaar.

Als de consensus is dat Bitcoin afgewezen is op $4150 en dat men binnenkort goedkoper kan kopen, dan zou de koers nu verder dalen. Nieuwe investeerders wachten nog even met kopen, en handelaars verkopen of shorten.

Als de consensus is dat de dump van zondag onterecht was, en dat de koers rond $3700 een buitenkansje is, dan zou de koers verder stijgen. Nieuwe investeerders stappen snel in, en handelaars vergroten hun positie.

Het gebeurde allebei niet.

In plaats daarvan gaan we vrij zenuwachtig zijwaarts. De koers is choppy, zie de 15-minuten kaart rechts. Ineens snel omhoog en weer terug. Grote handelaars op zoek naar liquiditeit die ze halen bij de stops van kleine handelaars.

We zien in de technische analyse ook pas op de plaats. Even kijken of er weer een trend ontstaat. Even kijken of de Elliott Waves nog kloppen of dat we opnieuw moeten tellen. Men zoomt uit op de kaart om naar het grotere plaatje te kijken.

Dit is bij uitstek een moment om een bullish en een bearish scenario te maken.

In onderstaande kaart hebben we de situatie geschetst. De bulls willen een hogere top boven de $4239. De bears willen een lagere bodem onder de $3128. We zitten nu net boven het midden. Tijd om beide scenario's te bekijken.

Bullish scenario

In een bullish scenario zal blijken dat de bodem van $3128 op 15 december 2018 het laagste punt was van deze bear market. We zitten dan nu in de fase waarin nieuwe investeerders kopen met de intentie om hun positie lang vast te houden.

De stijgende trend van de laatste weken wordt dan voortgezet door de $4250 heen, zodat een hogere top wordt neergezet, en bovendien een mooi bodempatroon wordt afgerond.

Hieronder zie je de setup voor de Adam & Eve bodemformatie. In de update van vorige week staat de definitie van Bulkowski erbij, zodat je zelf kunt beoordelen of deze aan de criteria voldoet of niet.

Als dat gebeurt zitten we nog niet meteen in een nieuwe bull market. De accumulation phase duurt waarschijnlijk vele maanden. Pas bij hogere toppen boven $7500 en $8500 kunnen we van een reversal spreken.

Bearish scenario

David Puell geeft een verklaring voor de heftige reactie in de buurt van $4200. Hij wijst ons erop dat de realized value van Bitcoin nu op $4200 ligt. Dat is de gemiddelde prijs die men betaald heeft voor hun bitcoins. Handelaars die er niet meer in geloven zullen tegen break even hun positie dumpen. Rond de $4200 dus.

De vraag is hoeveel weak hands er nog zijn. Het idee van het vormen van een bodem is dat het deel van de markt dat in handen is van weak hands afneemt, en voor een steeds groter deel in handen komt van hodlers, mensen die van plan zijn voorlopig niet te verkopen.

Als de balans verschoven is naar de groep die tegen de huidige koers of eronder niet verkoopt, en het aanbod op de markt dus afneemt, dan kan de koers structureel gaan stijgen. Dat kan dan snel gaan, zeker als de stijgende koers nieuwe kopers aantrekt.

Als we verder gaan dalen, dan zien we tussen $3000 en $3100 wat weerstand van de vorige bodem op 15 december, en de psychologische grens van $3000 die ook horizontale support is.

Tussen $2000 en $3000 zitten allerlei interessante steunpunten:

Komende week

We kijken aan de bovenkant naar de $4239 waarmee het Adam & Eve patroon bevestigd zou worden.

Aan de onderkant is de steun rond $3600 - $3700 belangrijk. Daaronder zouden we al snel de bodem van $3128 kunnen gaan testen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte