Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 13)

De koersen staan ongeveer op het niveau van een week geleden. Boven de $4250 is veel ruimte voor verdere stijging. Onder de $3750 veel ruimte voor daling. We zitten er precies tussenin. Welke kant zou het opgaan? We bekijken beide scenario's in de BTC-update.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 13)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Op coin360 is het beeld van de afgelopen week gemêleerd. Een beetje stijgen, een beetje dalen. Weinig spektakel.

Donkergroen zijn Cardano en Tezos die flink gestegen zijn, met respectievelijk 20% en 50% winst ten opzichte van vorige week.

Bij Bitcoin zien we dat de licht stijgende trend van de weken ervoor is voortgezet. De koers zit momenteel boven de horizontale steun rond $3930, en boven de 14-daagse MA. De bodems in de RSI worden ook hoger, wat de stijgende trend ondersteunt.

Op de dagkaart zien we dat het on-balance volume (OBV) is uitgebroken boven het niveau van eind november, toen de koers voor het eerst de $4250 aantikte waar iedereen nu naar kijkt.

Om de OBV te berekenen wordt het volume op stijgende dagen opgeteld en op dalende dagen afgetrokken. Als de OBV sneller stijgt dan de koers, dan betekent dit dat er op stijgende dagen relatief meer volume is dan op dalende dagen.

Een aloude wijsheid is dat veranderingen in volume altijd voorafgaan aan veranderingen in prijs: volume precedes price.

Sinds half februari zien we dat het volume bij stijgingen relatief sterker is dan bij dalingen, en dat het OBV sneller stijgt dan de koers. Dit kan een vroeg teken zijn dat de koers die trend zal volgen.

Het bovenstaande is een positief signaal voor de bulls. Maar omdat je de data altijd op meerdere manieren kunt bekijken, nemen we ook de tijd voor ons bearish scenario.

Bullish scenario

We zitten boven horizontale steun rond $3930, boven de 100-daagse MA en boven de Ichimoku cloud.

Alle ogen zijn gericht op de $4250. Een doorbraak daarboven zou een hogere top maken, nadat we eerder al een hogere bodem hebben gezien. Het zou ook het Adam & Eve bodempatroon bevestigen.

De OBV wijst erop dat het volume tijdens stijgingen hoger is dan tijdens dalingen, een goed teken. Het totale volume neemt af, net als de volatiliteit. Een beslissing lijkt aanstaande.

Bearish scenario

We zitten in een rising wedge, waaruit meestal neerwaarts wordt uitgebroken. We zagen eerder op allerlei indicatoren een bearish divergence ontstaan. Het volume heeft een dalende trend in de toppen, hoewel die niet erg overtuigend is.

Interessant is ook de chart van Ethereum. De vorige weken zagen we al dat (grote) alts verder zijn hersteld dan Bitcoin, en leidend waren in het sentiment en de actie.

Opvallend bij Ethereum is de grote afwijking tussen het aantal longs en shorts op Bitfinex. De overgrote meerderheid van de mensen lijkt te gokken op een verdere prijsstijging. Dat kan een flink probleem worden als de koers gaat dalen, omdat een flinke long squeeze het gevolg kan zijn.

Als we wat verder uitzoomen zien we dat we een dalende trend tegenkomen die eerder een te sterke weerstand was. Een duw naar onderen richting de 200-weekse MA op $3450 of de vorige bodem op $3128 is goed mogelijk.

Komende week

We houden aan de bovenkant de $4250 in de gaten. Daarboven is op korte termijn veel ruimte voor stijging. Aan de onderkant is de steun rond de $3750 belangrijk. Daaronder zouden we de vorige bodem wel eens kunnen gaan testen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte