Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 22)

Na twee weken rond de $8000 wordt het tijd voor een beslissing. Gaan we nu al naar de $10.000, of krijgen we eerst de lang verwachte daling? Lees mee in de BTC-weekupdate.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 22)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Vorige week keken we terug op een paar turbulente dagen. Op vrijdag 17 mei werden we wakker met een flash crash door een slimme handelaar die de prijs op Bitmex manipuleerde. De koers van Bitcoin stabiliseerde vorig weekend rond de $7200.

Dat ging zondag weer omhoog naar rond de $8000, de regio waar we het grootste deel van de afgelopen twee weken zitten.

Dat zorgt ervoor dat de Coin360 kaart die je hiernaast zit mooi groen is. Maar dat is dus vooral te danken aan de stijging van $7200 terug naar $8000. Verder is er eigenlijk maar weinig gebeurd. Ook de verhouding met veel grote alts is vrij stabiel.

Het probleem is niet die $8000. Daar cirkelen we elke keer een beetje omheen. Het lijkt te gaan om de $8300. Daar lijkt veel interesse te zijn van verkopers.

Op de kaart hieronder zien we dat de koers een stijgende trend lijkt te respecteren. We laten de Bitmex-dump even buiten beschouwing, met name omdat er een groot verschil is tussen de verschillende exchanges waar die wick eindigt.

Gedurende de afgelopen twee weken neemt het volume af, en de volatiliteit ook. Een beslissing staat voor de deur, zo lijkt het. Wat gaat er gebeuren als we nog een keer de $8300 gaan testen?

Het grotere plaatje

Als we wat verder uitzoomen, dan zien we dat we sinds de bodem van 15 december 2018 intussen zo'n 168% gestegen zijn. Maar ook dat we na de hogere bodem in februari eigenlijk alleen maar omhoog zijn gegaan.

Na de stijging naar $5000 zagen we wel wat consolidatie, maar niet echt meer een nieuwe bodem. Het ging gewoon door naar $8000, waar we nu op nieuw wat consolideren.

Het is onwaarschijnlijk dat dit nog lang zo doorgaat. Logischer is dat we op enig moment een flinke stap terug doen. Dat is niet zoveel als tijdens de bear market, uiteraard, maar een retracement van 40-50% is niet verkeerd.

Bijvoorbeeld naar het 0.382 of 0.5 fibonacci niveau van de stijging van $3128 naar $8388. Dat zou betekenen dat we teruggaan naar rond de $6400 of $5800.

In bull markets komt de koers zelden onder de 100 EMA op de dagelijkse grafiek, en als het gebeurt, dan heel kort met alleen een wick. Die ligt nu op $5500.

Tussen de 50 EMA en de 100 EMA op de dagelijkse grafiek blijkt in een bull market een goed koopmoment. Dus mocht je dat voor ogen hebben, dan kun je dat in de gaten houden.

Het vervelende aan een EMA is dat die gewoon mee omhoog gaat als we verder stijgen. En ook dat is een mogelijkheid. Als we met goed volume door de $8500 heen gaan, dan ligt er ruimte open naar de $10.000. De top van 5 mei 2018 en tevens een psychologisch belangrijke grens die voor weerstand kan zorgen.

Er is aanleiding om te verwachten dat we nog enige tijd in deze trading range blijven. Op onderstaande kaart kun je zien dat de snelle doortocht door het gebied tussen $4250 en $6000 naar beneden toe ook snel ging.

Dat geldt niet voor de trading range tussen $6000 en $8500. Daar hebben we vorig jaar een half jaar in gezeten.

Onze scenario's

Toen Bitcoin op 2 april door de $4350 knalde, maakten we drie scenario's. Het toen nog jonge vermoeden dat we aan het begin zouden staan van een nieuwe bull market kon nog op allerlei manieren uitpakken.

Met de drie scenario's op zak konden we naar de data kijken, en zo bepalen welk scenario aan waarschijnlijkheid won, en welke ontkracht werd door de data.

In het bullish scenario blijven we boven de $6000 en zullen na enige tijd in de trading range tussen $6000 en $8500 naar boven uitbreken richting de $10.000.

In het neutrale scenario keren we terug naar de range tussen $4250 en $6000 om stevige support te zoeken (hogere bodem) en van daaruit opnieuw boven de $6000 te komen.

In het bearish scenario dalen we tot onder de $4250 en zoeken opnieuw de $3150 op, en vinden misschien wel een nog lagere bodem tussen $2000 en $2500.

Vrijwel alle data wijst erop dat we de bodem van de bear market van 2018-2019 gezien hebben op 15 december 2018 op $3128. De kans is zelfs erg klein geworden dat we nog onder de $4250 gaan komen.

Zelfs het neutrale scenario lijkt nu onwaarschijnlijk te worden, nu we zo lang en zo gemakkelijk boven de $6000 blijven.

Het is duidelijk dat we nu het bullish scenario volgen, en met overtuiging. De RSI op de weekly is bullish, het volume bij de stijgingen is bullish, en het sentiment in de markt ook.

Sterker nog, de eerste verwachtingen van een spoedige hernieuwde kennismaking met $10.000 gaan al rond. We hebben dit er in het blauw bij getekend, en vragen ons af of we misschien niet te bullish zijn.

Is deze stijging houdbaar? Is er echt zoveel vraag, of is het puur speculatie?

Met vraag bedoel ik niet dagelijks gebruik, maar nieuwe kopers die bitcoins kopen en voor langere tijd willen bewaren.

Dat zou zichtbaar zijn in een stijging van het on-chain volume, omdat die bitcoins verplaatst worden naar eigen wallets, en niet op exchanges. Willy Woo waarschuwde daar begin mei al over, en intussen is het on-chain volume nog op hetzelfde niveau.

Komende week

We kijken komende dagen naar de ascending triangle (of pennant, afhankelijk van hoe je de lijnen tekent).

Met kracht boven de $8500? Dan ruimte naar $10.000. Faalt de stijgende trend? Dan hopelijk een gezonde daling naar $5800 - $6400.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte