Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 27)

Er is veel geschreven over de "explosie" en "crash" van bitcoin deze week. Maar hoe spannend is het echt? Hoe diep gaat een eventuele correctie? En wanneer krijgen we weer een all time high? Lees de BTC-update van deze week.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 27)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De afgelopen drie weken zien we een sterke stijging die begon toen de koers op 10 juni voor de vijfde keer steun vond op $7500.

Met een snelheid van ongeveer 150 dollar per dag steeg de koers tamelijk rustig naar $9100 op 20 juni. Daar versnelde de stijging, en de koers schoot vorige week vrijdag 21 juni door de $10.000 heen.

Het ging alsmaar sneller, met een flinke explosie tot $13.970 op Binance op woensdag 26 juni, gevolgd door een vrijwel symmetrische implosie terug naar $10.525. De versnelde stijging sinds 20 juni (lijn b) is hiermee verbroken, maar de stijging sinds 10 juni (lijn a) is nog intact.

Het feit dat we nu boven de stijgende trend en boven de psychologische $10.000 consolideren is opmerkelijk.

Een grotere correctie zou niet misplaatst zijn. We hebben sinds de uitbraak door de $4350 op 2 april eigenlijk geen heel overtuigende correctie gezien, waarbij de markt expliciet steun uitsprak op een bepaald prijspeil.

Een redelijk doel voor die correctie zou $8500 kunnen zijn. Daar zien we de 0.5 fibonacci retracement van de stijging van de bodem in december 2018 naar de top van deze week.

Ook zitten we daar tussen de 50- en 100-daagse EMA's, een niveau waar vaak correcties opgevangen werden in eerdere bull markets.

Tot slot zit daar de laatste CME gap, mooi geïllustreerd in onderstaande tweet.

De koers rond $11.300 lijkt een belangrijk niveau te zijn. Over een paar dagen ontmoeten we op deze koers de stijgende trendlijn (a) uit de eerste kaart weer. Het is interessant om te zien wat er dan gebeurt. Gaan we opnieuw stijgen? Of krijgen we toch echt de lang verwachte correctie?

Herhaalt de geschiedenis zich?

Het schijnt Mark Twain geweest te zijn die zei: "History doesn't repeat itself but it often rhymes".

Het is een valkuil om te verwachten dat patronen uit het verleden exact opnieuw plaatsvinden. Maar die patronen uit het verleden komen wel voort uit de vrij constante onderliggende werking van vraag en aanbod en de psychologie van de marktplaats. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon.

Het is daarom niet gek dat we vaak patronen terug zien komen die erg op elkaar lijken. Resultaten uit het verleden bieden geen enkele garantie (vraag maar aan de kalkoenen van Taleb), maar kunnen wel een interessante aanwijzing zijn.

Vandaag eindigt de maand juni en het tweede kwartaal van 2019. Ter ere daarvan willen we twee gedachten delen over het verleden dat zich kan herhalen.

De eerste komt van David Puell en kijkt naar de kwartaal-kaart. Daarop suggereert hij dat bij een nieuwe all time high de sluiting van het kwartaal betekenisvol is. Als die slotkoers wordt geraakt, dan duurt het telkens twee kwartalen voordat die wordt gebroken.

Interessant om op te merken is dat die koers, namelijk $13899 op zijn kaart, vrij precies geraakt is deze week. Dat zou erop wijzen dat we in het vierde kwartaal dit jaar een nieuwe all time high zouden kunnen zien.

De tweede komt van FatihSK en wijst ons erop dat we nog nooit een nieuwe all time high hebben neergezet zonder een significante periode van consolidatie voor ervoor.

Als de geschiedenis zou rijmen, dan zou een periode van consolidatie van enkele maanden mooi passen. Opvallend genoeg komen we dan ook in kwartaal vier uit.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte