Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 30)

Bert Slagter
Bert Slagter

Bitcoin was wereldnieuws deze week. Donald Trump stuurde een tweet, het senaat sprak erover en het IMF bracht een rapport uit. Hoe reageerde de koers erop? Lees het in de BTC-update van week 30.

Bitcoin

De afgelopen week bewoog de koers grofweg tussen $9000 en $11.000. De koers vormt een neergaand kanaal met lagere bodems en toppen. Dinsdag daalde de koers snel zo'n $1000 en raakt woensdag de onderkant van het kanaal en maakte een mooie bodem op $9060.

Geen reden voor paniek. Dit is de correctie waar we al een tijdje op wachtten. De top van 30 mei op $9090 diende nu als support.

We kijken straks naar hoe dit zich verder kan ontwikkelen. Eerst willen we stilstaan bij het nieuws van deze week, en hoe dat (geen) invloed had op de koers.

Een drukke week voor Bitcoin

Deze week stond Bitcoin vol in de schijnwerpers. Televisie, kranten en social media. We zetten op een rijtje waar het over ging.

De Amerikaanse president Donald Trump slingerde op 12 juli een tweet de wereld in met zijn mening over Bitcoin en andere cryptovaluta. Hij ziet er weinig in. Er ontstond een brede discussie over de vraag of Trump Bitcoin kan verbieden, en hoe waarschijnlijk en verstandig zo'n verbod is.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin gaf op 15 juli een persconferentie over cryptovaluta, en sprak erover op televisiezender CNBC op 18 juli. Door te spreken over de risico's en gevaren sorteert hij voor op verdere regulatie. Maar ook noemde hij bitcoin in het bijzonder als legale investering.

Speciale commissies van het Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden op 16 en 17 juli een verhoor van David Marcus van Facebook over Libra.

Ons viel op dat sommige volksvertegenwoordigers Bitcoin uitstekend snappen, en er zelfs voor pleiten:

Warren Davidson in gesprek met Meltem Demirors: "There's bitcoin, and then there's shitcoin". Gevolg: aantal Google searches naar "shitcoin" schiet omhoog, en Bitcoin staat op de kaart als origineel en legitiem.

Patrick McHenry stelt dat Bitcoin niet te stoppen is:

The world that Satoshi Nakamoto (...) envisioned, and others are building, is an unstoppable force. We should not attempt to deter this innovation, and governments cannot stop this innovation, and those that have tried already failed.

Kevin McCarthy vindt Bitcoin leuk en vindt de veiligheid van cryptovaluta interessant:

I like Bitcoin and the security of the blockchain ledger technology behind cryptocurrencies. Is it where it needs to be? No, but the real thing I like when it comes to Bitcoin is blockchain, ‘cause I like the security. I want government to actually start using blockchain.

Tot slot bracht het IMF een rapport uit over verschillende soorten digitaal geld, waarin Bitcoin een eigen plek heeft gekregen.

Geen paniek, geen FOMO

Ondanks al dit nieuws ging de koers van bitcoin z'n eigen gang. Geen paniek, geen FOMO.

Bij bitcoin zagen we in het verleden regelmatig grote volatiliteit in reactie op veel mainstream aandacht. Volatiliteit is een maat voor de beweeglijkheid van de koers. Opvallend was dat we dat deze week niet zagen. Dat kan wijzen op veel overtuiging of professionaliteit bij de huidige bitcoinbezitters.

Die hoge volatiliteit wordt vaak gebruikt als argument tegen bitcoin als geld. Een stijging of daling van meer dan 10% op een dag is niet ongewoon. Dat maakt bitcoin toch totaal onbruikbaar als geld?

Bitcoin is nog heel jong en klein als je het vergelijkt met andere geldsystemen, zoals euro, dollar, of goud. Dat heeft twee gevolgen.

Ten eerste heeft een bepaalde koop- of verkooporder (zeg 200 miljoen dollar) bij bitcoin (market cap van 200 miljard dollar) een veel groter effect dan bij goud (8.000 miljard dollar) of de dollar (15.000 miljard dollar).

Als bitcoin net zo groot is als goud dan is een bitcoin zo'n 400.000 dollar waard, en zullen even grote koop- of verkooporders voor veel minder schommeling van de koers zorgen.

Ten tweede wordt bitcoin nu nog voornamelijk gebruikt als store of value (oppotmiddel) en nog nauwelijks als medium of exchange (ruilmiddel) of unit of account (rekeneenheid).

Dat is in de evolutie van een geld heel gebruikelijk. En bij bitcoin in het bijzonder, omdat dat een hard money is, een geld dat bij uitstek geschikt is om waarde op te slaan over langere tijd. En dan is wat volatiliteit helemaal geen probleem, vooral omdat de koers gemiddeld genomen stijgt door toenemende adoptie!

Wat staat ons te wachten?

Als we wat verder uitzoomen en kijken naar de dagkaart, dan zien we dat we nog maar een milde correctie gehad hebben.

Op de RSI zien we over de langere termijn nog steeds bullish divergence (bijv. ook op de 3-daagse kaart) en al voldoende ruimte voor verdere stijging. In een positief scenario hebben we met de $9060 van deze week de bodem van deze correctie gezien.

Maar verdere correctie is goed mogelijk.

In een neutraal scenario kijken we naar $8500. In eerdere updates hebben we laten zien dat dit een logisch target zou zijn. We vinden daar de 100-daagse EMA, waar we vaak support vinden in bull markets. Ook de 0.5 fibonacci retracement van de stijging van $3128 naar $13.868 ligt daar.

Een steviger correctie zou gaan tot de 200-daagse EMA, en de 0.618 fibonacci retracement rond $7200. Lager dan dat is onwaarschijnlijk, en zou een heel nieuw scenario inluiden.

Op de 3-daagse kaart hieronder is goed te zien dat de exponentiële stijging nu gebroken is, aangeduid met lijn (a) op een logaritmische kaart.

Zeker als we komende week duidelijk onder deze lijn blijven, dan zou de ambitie van de bulls om maar meteen weer verder te knallen even op een laag pitje kunnen komen.

Dat lage pitje betekent een tijdje zijwaarts bewegen, grofweg tussen $8500 en $12.500. Als je de kaart hierboven kijkt, dan is er ruimte zat om nog enkele weken rustig aan te doen.

Dat zou goed nieuws kunnen zijn voor alts. Die hebben het sinds begin juni zwaar. De bitcoin dominance is gestegen tot bijna 67%. Veel alts zijn niet alleen in bitcoin-waarde gedaald, maar zelfs ook in dollar-waarde.

We zagen deze week wat kaartjes langskomen met de observatie dat de stijgende trend van de dominance gebroken zou zijn. Je zie dat op de kaart hieronder ook. De conclusie is dat alts nu snel zullen stijgen.

Wij verbinden daar niet zulke stevige conclusies aan. Het is maar de vraag of je kaarten met dominance en market cap überhaupt aan technische analyse kunt onderwerpen. Daarnaast zijn er veel voorbeelden van een uitgebroken dominance die daarna gewoon weer terug de trend in ging.

Wij zien de dominance kaart vooral als interessant om ons inzicht te geven in wat er gebeurt, en wat de potentie is van een eventuele nieuwe trend.

Mochten handelaars hun vermogen richting alts bewegen, en de dominance gaat flink dalen naar bijvoorbeeld 50%, dan zullen alts gemiddeld zo'n 50% in waarde stijgen!

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.