Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 31)

In een rustige markt zien we een goed fundament ontstaan voor verdere groei. Maakt bitcoin zich klaar voor een nieuwe stijging na de zomer? Tijd om in te stappen? Alt season? Tijd voor wat antwoorden in de BTC-update van week 31.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 31)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De markt is aardig tot rust gekomen de afgelopen week. Het volume is wat lager en heeft geen grote uitschieters. Ook zijn er weinig onverwachte of heel grote koersbewegingen. Geen tweets van Trump, geen paniek en geen FOMO.

Er is zelfs wat ruimte voor alts om ietsje te herstellen. De wekenlange stijgende dominantie van Bitcoin is doorbroken, en daalt nu wat.

Op de onderstaande 4H-kaart zien we dat bitcoin nog steeds in het midden van het neergaande kanaal zit. Er is nog geen nieuwe lagere top neergezet, en ook nog geen lagere bodem.

In de updates van de vorige weken zagen we steeds meer ruimte ontstaan voor een scenario waarin we de rest van de zomer deze rust bewaren, mogelijk nog iets verder corrigeren, maar binnen dit dalende kanaal blijven.

Dat betekent een aantal dingen waar we kort naar willen kijken.

Ten eerste kan dit voor investeerders voor de lange termijn een goed instapmoment opleveren.

Ten tweede kunnen handelaars wat van hun vermogen verplaatsen naar alts, waardoor bij de goede, kansrijke projecten ruimte ontstaat voor herstel.

Ten derde kan een goede correctie waarbij duidelijk steun getest wordt een goede basis zijn voor verdere groei na de zomer.

Een goed instapmoment

Elke markt beweegt in een cyclus van bull en bear markets. Op een periode van stijging volgt een periode van daling. Hoe lang zo'n cyclus duurt, verschilt per markt. Bij Bitcoin duurde een volledige cyclus tot nu toe zo'n 3 tot 4 jaar.

Begin december 2018 bespraken we de bodem van de bear market die op dat moment gevormd werd, en die op 15 december het laagste punt bereikte op $3128. Daar kun je meer lezen over de cyclus.

Op dit moment zitten we in de opgaande fase van de cyclus, de bull market. Ook in een bull market komen kleinere cycli voor van stijging en daling. Het kenmerk van een bull market is dat de stijgingen sterker zijn dan de dalingen. Anders gezegd, de bodems en de toppen liggen telkens iets hoger.

Als je voor heel lange tijd wilt investeren, bijvoorbeeld 5-10 jaar, dan is eigenlijk elke dip in een bull market een prima instapmoment. Als je een horizon hebt van 1-2 jaar, dan zijn met name de dips aan het begin van een bull market interessant.

Nu weet natuurlijk niemand exact hoe lang een bull market duurt, en hoe hoog de uiteindelijk top zal liggen. Externe schokken kunnen daarop flink van invloed zijn.

Maar de algemene verwachting is dat de top van de huidige bull market ligt tussen $50.000 en $300.000, en verwacht kan worden tussen eind 2020 en eind 2021.

Op Twitter beredeneerde @ParabolicTrav een top rond augustus 2021 op basis van de patronen in de difficulty van de blockchain.

Nu is de vraag dus wat een goed koopmoment is. Gelukkig zijn er allerlei manieren om daarbij wat te helpen.

Begin juni schreven we een eerste artikel over een goed instapmoment op basis van de dagkaart. Daar gebruikten we de EMA's van 50, 100 en 200 dagen als indicators.

Begin deze week schreven we een tweede artikel, nu op basis van de weekkaart. Daar gebruikten we twee MA's en de RSI.

Die zou je nog kunnen uitbreiden met bijvoorbeeld de Mayer Multiple, een momentum-indicator die aangeeft hoe duur bitcoin op een bepaald moment is in historisch perspectief.

De kaart hieronder is de weekkaart met daaronder de Mayer Multiple. We zien dat we nu een eerste beginnetje hebben gemaakt aan de nieuwe bull market, en nog geen goed signaal hebben gehad voor een instapmoment, buiten natuurlijk de start van de bull market.

Een daling in de komende weken naar rond de $8500 geeft al een eerste signaal. Dan raken we de 16-weekse MA, en vermoedelijk zullen de RSI en de Mayer Multiple dit signaal ondersteunen.

Ruimte voor alts

Bitcoinbezitters hebben niets te klagen het afgelopen half jaar. Hoe anders is dat voor altcoiners. Op een enkele uitzondering na (BNB, LINK, ATOM) hebben alts sinds 1 april flink verloren in bitcoinwaarde (kaartje links) en zelfs in dollarwaarde (rechts).

Dat zien we terug op de dominance chart. Met name sinds begin juni liep de dominance van bitcoin flink op. Niet alleen door groei van bitcoin, maar ook door krimp van alts.

Vermoedelijk verkochten mensen hun alts om mee te kunnen profiteren van de snelle stijging van bitcoin in die periode. Omgekeerd zouden handelaars de komende tijd wel eens naar alts kunnen roteren, als blijkt dat bitcoin een tijdje zijwaarts gaat.

De laatste week zien we dat de stijging is gestopt, en dat alts iets terugkomen. Maar overtuigend is het niet, en er is nog zeker geen sprake van alt season of iets wat daar in de buurt komt. Pas als de dominance sterk gaat dalen en we teruggaan naar 50% zullen we weer alts zien met 2x, 5x en 10x in bitcoin.

Correctie & verdere groei

Een bull market die in één streep omhoog knalt raakt snel oververhit. De prijs is dan geen goede afspiegeling meer van vraag en aanbod. Een onnodig stevige correctie is dan het noodlottig gevolg.

Het is daarom fijn dat we de afgelopen maand de sterke stijging van $3128 naar $13.970 onderbreken voor een correctie, tot nu toe tot $9070. Daarbij kan de markt op zoek gaan naar een prijs waar geen kopers meer zijn. De bodem van de correctie.

Dat doen we nu in een rustig dalend kanaal. De bovenkant van het kanaal bevindt zich momenteel rond $12.000, en de onderkant rond $8700.

Over een week ligt de onderkant van het kanaal op $8500, een koersdoel dat we al vaker gezien hebben voor deze correctie.

Komende tijd kijken we aan de onderkant naar deze lijn. Aan de bovenkant zien we wat horizontale weerstand rond $10.100 en 11.100 en daarna de bovenkant van het kanaal rond $12.100.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte