Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 36)

Bitcoin is bijna klaar voor een volgende stijging. Steeds meer signalen geven aan dat dit een goed instapmoment is voor de lange termijn. Komt er nog een laatste dip voor de koopjesjagers? Lees meer in de BTC-update van week 36.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 36)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

We hebben onze BTC-update een aantal weken overgeslagen. Wij waren op vakantie, en bitcoin ook.

Na de onstuimige stijging van $4100 op 1 april naar $13.900 op 26 juni was het ook wel tijd voor een beetje rust. Geen enkele keer is een eerdere weerstand getest als steun, terwijl de koers met ruim 200% steeg. Euforie en overmoed zijn geen goede voedingsbodem voor de rest van de bull market.

Want dát we na de bodem van 15 december 2018 in een nieuwe bull market zitten is intussen wel duidelijk. Dat betekent dat we over de termijn van vermoedelijk 1 tot 2 jaar telkens hogere toppen en hogere bodems zien.

Na de top van $13.900 op 26 juni hebben we nu een bodem gezien van $9060 op 17 juli. Is dat voor deze cycle de bodem? Of gaan we nog lager?

Gaan we nog lager?

Uiteraard weet niemand precies op welk moment en welke koers de toppen en bodems liggen. We hebben echter wel een heel scala aan indicatoren die ons een hint kunnen geven over hoe ver we zijn met deze correctie.

Dat is voor mensen die voor de lange termijn een goed instapmoment zoeken ruim voldoende. Die hoeven niet de exacte dip te raken, ergens daar in de buurt kopen is al prima. We bekijken daartoe de dagkaart en de weekkaart.

De 200-daagse EMA

Begin juni schreven we over een goed instapmoment in een bull market op basis van de dagkaart. Daar zijn de volgende drie EMA's behulpzaam:

De 50-daagse EMA wordt regelmatig geraakt, en kun je zien als een interessant koopmoment.

De 100-daagse EMA wordt wat minder vaak geraakt, en is een beter maar risicovoller koopmoment, omdat je 'm makkelijker kunt missen.

De 200-daagse EMA wordt maar zelden geraakt, en vaak alleen met een wick. Dat is een interessante om stop losses mee te bepalen.

Op de kaart hieronder kun je zien dat dit in de vorige bull market behoorlijk betrouwbaar is gebleken, ondersteund door de RSI die vaak tot onder de 30 kwam.

Op dit moment zitten we onder de 50-daagse EMA op $10.700 en onder de 100-daagse EMA op $9600. We zitten nog een stukje boven de 200-daagse EMA op $8400. De RSI is met 38 nog aan de hoge kant.

Op dit moment zien we op basis van deze indicator dus een prima instapmoment. Als je iets meer risico wilt nemen dan wacht je op een laatste dip naar de 200-daagse EMA op $8400.

De Mayer Multiple

Op de kaart hieronder zie je de Mayer Multiple, een momentum-indicator die aangeeft hoe duur of goedkoop bitcoin op een bepaald moment is in historisch perspectief.

De Mayer Multiple vergelijkt de koers met de 200-daagse MA van de koers. Op dit moment is de koers 1.27x zo hoog als de 200-daagse MA, en dus is de Mayer Multiple 1.27.

Door sommigen is een waarde onder de 1.5 in een bull market als interessant aangemerkt, door anderen wordt de waarde vergeleken met een moving average, zoals op de kaart hieronder.

In beide gevallen is dit volgens de Mayer Multiple geen slecht moment om in te stappen. Dit is geen signaal op zichzelf, maar valideert andere signalen.

De 20-weekse MA

Eind juli schreven we opnieuw over een goed instapmoment in een bull market, nu vanuit het perspectief van de weekkaart. Daar zien we dat de MA van 16 en 20 weken interessant zijn, in combinatie met de RSI.

Op dit moment zien we dat de koers onder de 16-weekse MA ligt op $9900, en boven de 20-weekse MA op $9100. De RSI is met 56.8 nog een stukje boven de 53.5 waar die eerder vaak steun vond.

Het is dus een prima instapmoment hier. Als je meer risico wilt nemen, dan kun je wachten op een dip naar $9000, waar we ook zullen zien dat de RSI nog wat verder daalt.

Een interessante observatie tot slot is dat de stijgende trend van de vorige bull market, op de kaart gemarkeerd met (A), op dit moment steun zou geven op $9100.

Correctie naar $8500?

Toen de explosieve stijging begin juli bleek te stranden, leek een correctie naar $8500 het meest voor de hand liggen:

Een grotere correctie zou niet misplaatst zijn. We hebben sinds de uitbraak door de $4350 op 2 april eigenlijk geen heel overtuigende correctie gezien, waarbij de markt expliciet steun uitsprak op een bepaald prijspeil.

Een redelijk doel voor die correctie zou $8500 kunnen zijn. Daar zien we de 0.5 fibonacci retracement van de stijging van de bodem in december 2018 naar de top van deze week.

Dat dit niet dezelfde week nog geregeld zou worden, leek duidelijk:

Als de geschiedenis zou rijmen, dan zou een periode van consolidatie van enkele maanden mooi passen.

Nu zijn we zo'n twee maanden verder. We hebben bijna de $9000 aangetikt op 17 juli, maar lager zijn we niet geweest.

Hoewel de signalen voor een verdere stijging op groen staan, zou een verdere correctie naar $8500 niet ongepast zijn. We kunnen rond dat niveau behoorlijk wat interesse van kopers verwachten, aangezien we daar allerlei doelen raken. Ook zou dat prima passen bij een ABC-correctie vanaf de top van 26 juni.

Als het turbulent verloopt zou een wick naar $7500 zelf nog passen binnen deze bull market. Lager dan dat zou extreem zijn voor een bull market.

Bovengenoemde indicatoren wijzen erop dat daarmee deze correctie afgerond is. Die heeft dan van eind juni tot in september geduurd. Voldoende tijd om alle FOMO en euforie te laten zakken, en de tijd rijp te maken voor een volgende stijging.

Tot slot

Als je geïnteresseerd bent in het aankopen van bitcoin voor de lange termijn, dan is dit een prima moment. Natuurlijk kunnen we nog dalen naar $9000 of $8500, maar zeker is dat allerminst. Voor de lange termijn maakt het niet zoveel uit als je er 10% naast zit. Je koopt in de verwachting dat je investering in het komende decennium 10x of 100x zoveel waard wordt.

We zijn benieuwd wanneer deze consolidatiefase eindigt, en met hoeveel vuurwerk dat gebeurt. De politieke en economische instabiliteit kan schokken geven beide kanten op.

We willen afsluiten met de SOPR, die volgens de volgende tweet aangeeft dat de volgende dip hét koopmoment is:

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte