Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

Rapport IMF: "Crypto assets kunnen op termijn de vraag naar geld centrale banken verkleinen"

Peter Slagter
Peter Slagter

Het IMF heeft begin juni een rapport uitgebracht over de rol van centrale banken in de digital age. Met de ondertitel ervan wordt de toon gezet: cryptovaluta kunnen op een dag de vraag naar het (fiat)geld van centrale banken verminderen.

Markt

Het rapport start met een terugblik naar de opkomst van het internet. Toentertijd filosofeerden prominente economen over de opkomst van IT en de mogelijkheid dat centrale banken erdoor buiten spel worden gezet. Zo ver is het nog niet gekomen, maar cryptovaluta zijn de laatste jaren zowel in aantal als qua gebruik sterk gestegen, en dat is het IMF niet ontgaan.

Dong He, adjunct-directeur van IMF's Monetary and Capital Markets Department, schrijft over de zwaktes die cryptovaluta volgens het IMF op dit moment kennen:

Op dit moment zijn cryptovaluta te volatiel en te risicovol. Daarom zijn ze nog geen bedreiving voor fiatgeld. Bovendien missen ze het vertrouwen dat inwoners wel hebben in fiatvaluta. Er zijn simpelweg teveel fraudezaken, beveiligingslekken, en operationele fouten aan verbonden.

Ook de voordelen worden op een rij gezet:

Als ruilmiddel hebben cryptovaluta bepaalde voordelen. Ze hebben bijvoorbeeld de anonimiteit van cash en staan tegelijkertijd transacties toe over lange afstanden. En één munt kan makkelijk verdeeld worden in meerdere kleine delen.

Anders dan banktransacties kunnen transacties met cryptovaluta afgewikkeld worden zonder tussenpersoon. De voordelen worden vooral zichtbaar bij internationale transacties, die kostbaar en omslachtig zijn.

Met de in rap tempo toenemende technologische ontwikkelingen in het achterhoofd komt He tot de conclusie dat cryptovaluta weleens tot veelgebruikte betaalmiddelen kunnen uitgroeien:

We kunnen  de mogelijkheid dat sommige cryptovaluta uiteindelijk wijdverbreid geadopteerd zijn niet uitsluiten. Mogelijk vervult dit type geld in de toekomst in sommige regio's meer functies dan huidige betaalmiddelen.

Het rapport vervolgt over de toekomst van centrale banken en manieren waarop ze relevant kunnen blijven. Zo raadt He aan om monetair beleid op stabiliteit te richten, vraagt hij overheden om cryptovaluta te reguleren om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, en noemt hij ten slotte het gebruik van eigen cryptovaluta:

Ten derde, centrale banken zouden geld aantrekkelijk moeten maken als manier om transacties af te wikkelen. Zo zouden ze geld van centrale banken gebruiksvriendelijke kunnen maken in de digitale wereld, door eigen tokens uit te geven. Zo'n central bank digital currency kan vervolgens verhandeld worden, peer-to-peer, decentraal, net zoals cryptovaluta nu.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.