Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Volgens IBM kan blockchain de basis zijn voor 'Open Scientific Research'

Peter Slagter
Peter Slagter

Uit een nieuwe patent-aanvraag blijkt dat IBM blockchain-technologie als facilitator ziet voor wetenschappelijk onderzoek. Het maakt onder andere mogelijk dat het onderzoekswerk internationaal gevolgd kan worden.

Bedrijfsleven

De aanvraag is het werk van een team van IBM's Watson Research Center. Het vertegenwoordigt een visie voor dynamische samenwerking. Eén waarbij onderzoekers hun werk over landsgrenzen heen kunnen volgen. De afgelopen maanden is IBM vaker naar buiten gekomen met niet-financiële toepassingen voor blockchain-technologie.

Het systeem dat beschreven wordt kan je zien als een uitgebreide software changelog, maar dan voor de wetenschap: “een log waar niet mee gesjoemeld kan worden voor wetenschappelijk onderzoek.”

Uit de patent-aanvraag:

“Het blockchainsysteem kan een onderzoeksproject representeren. De blockchain vormt een eerste block met onderzoeksgegevens, en een tweede block met data. Er kunnen ook blocks voor samenvattingen en correcties worden gevormd. Zo kan de data ook na het registreren van de onderzoeksresultaten worden verbeterd of aangevuld.”

IBM ziet hier kansen, omdat er nu een zeer beperkt aantal is aan (goede) platforms die het delen van informatie mogelijk maken op een transparante manier. Op platforms die wel bestaan, ontbreekt het aan tools en mechanismes om vertrouwelijke informatie met elkaar te delen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.