Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

Thailand's democratische partij gebruikt blockchain voor stemronde

Peter

Thailand's oppositiepartij is naar verluid de eerste politieke partij die blockchaintechnologie heeft gebruikt ter ondersteuning van een live te volgen stemronde. Er waren meer dan 120.000 deelnemers bij betrokken. 

Er is gebruik gemaakt van een blockchainplatform gebaseerd op Zcoin, een open source cryptocurrency. Leden van de partij konden hun nieuwe leider kiezen met gebruik van stemcomputers en een mobiele app. 

Alle gegevens, inclusief identificatie, zijn versleuteld opgeslagen op een decentraal systeem voor bestandsopslag. Hashes van de bestanden zijn op de Zcoin blockchain opgeslagen. Dat biedt twee voordelen: er kan niet mee stemmen geknoeid worden, en het proces is auditeerbaar.

Er is ook gedacht aan de veiligheid. Encryptiesleutels werden gesplitst volgens een methode met de naam Shamir’s Secret Sharing Scheme. Zo kunnen gegevens niet ontsleuteld worden zonder dat alle belanghebbenden ermee akkoord gaan.

De verwachting is dat de manier waarop deze verkiezing is gehouden verstrekkende gevolgen heeft voor de eerstvolgende nationale verkiezingen. 

Bron

Verder lezen? Dit nieuwsbericht is gebaseerd op het volgende artikel: https://www.computerweekly.com/news/252452435/Thailands-Democrat-Party-holds-election-with-blockchain.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.