Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Bitcoin <$6000: terugblik op eerdere inzinkingen

Peter Slagter
Peter Slagter

De bears zijn uit hun winterslaap wakker geworden. Dat werd eergisteren duidelijk: de koers van bitcoin kelderde flink. Voor mensen die langer in bitcoin zitten, is zo'n vrije val niets nieuws. We blikken ter illustratie terug op eerdere inzinkingen.

Markt Bitcoin

Ookal investeer je al jaren in cryptovaluta, zo'n prijsdaling als die van eergisteren is niet leuk om te zien. Er komen een aantal theorieën langs die moeten verklaren waarom de prijs zo naar beneden schoot, maar voor veel handelaars kwam het toch als verrassing. Fundamenteel gezien heeft de markt grote stappen gezet, en door velen werd de (lange) periode tussen de $6000-$6800 als bodemvorming gezien. Niet dus. Herpakken, nieuwe strategie bedenken, onderzoek doen, en beslissen of je wel of niet wil doorgaan.

Maar het is zeker niet de eerste keer dat de prijs van bitcoin in korte tijd daalt.

In april 2013 werd bitcoin voor het eerst breed uitgemeten in de media. Investeerders sprongen op de trein, en de prijs ging omhoog van $30 naar boven de $260. Toentertijd een gigantische stijging. Maar niet voor lang. In de loop van april viel de prijs in één nacht met 72% naar beneden. Bitcoin had meer dan 7 maanden nodig om van die flash crash te herstellen.

Richting het einde van 2013 kwamen de bulls weer op stoom. Achteraf wordt het de "2013 Bubble" genoemd. Bitcoin boekte een nieuwe all time high en brak de $1.000-grens. Maar het duurde niet lang voordat de prijs terugviel naar oude waardes. En om het nog erger te maken: het duurde nog eens 4 jaar voordat bitcoin weer in de buurt van z'n ATH kwam.

In 2017 brak bitcoin de $1000-grens weer. Sterker nog: in de zomer van 2017 sprong de prijs naar $3.000! De aankondiging van de hardfork van bitcoin (nu bekend als Bitcoin Cash) resulteerde in massahysterie. Er kwam een summer selloff. In een maand zakte de prijs met 36%.

En nu? Wie het weet mag het zeggen. Eén ding is zeker: dit is niet de eerste bear market die bitcoin heeft doorstaan, en ook niet de laatste. We gaan het zien!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.