Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Bitcoin-handelaar op Amerikaanse blacklist zegt onschuldig te zijn

Peter Slagter
Peter Slagter

Pas zijn er door de Amerikaanse overheid sancties uitgedeeld aan individuele bitcoin-adressen die betrokken zouden zijn bij malafide praktijken, waaronder die van Mohammad Ghorbaniyan. Hij stelt onterecht op de zwarte lijst te zijn geplaatst.

Regelgeving Bitcoin

Het adres van de Iraanse bitcoin-handelaar was onderdeel van de wallet-houders wiens adressen zijn toegevoegd aan de lijst met OFAC-sancties. OFAC staat voor Office of Foreign Assets Control en is onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Financiën. 

Ghorbaniyan zegt dat hij zich niet bewust was van de herkomst van de bitcoins. De OFAC stelt dat de munten verworven zijn via uitpersing van onder andere bedrijven, ziekenhuizen, universiteiten, en overheidsinstellingen via een ransomware-virus.

Sinds de sancties kan Ghorbaniyan zijn account op Blockchain.info niet meer gebruiken. Ook zijn Gmail account is niet meer toegankelijk. Hij geeft wel toe dat hij bitcoin gewisseld heeft naar Iraanse rial voor twee individuen die bij de FBI bekend zijn.

Het is in ieder geval opmerkelijk dat iemand op deze manier toegang tot z'n digitale valuta kan verliezen. Het geeft voor de autoriteiten uiteraard ook nog eens aanleiding om de overlap tussen zwarte markten en cryptovaluta onder de loep te nemen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën had bij navraag geen commentaar.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.