Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Chinese internet-rechtbank gebruikt blockchain ter bescherming van intellectueel eigendom

Peter Slagter
Peter Slagter

Een zogeheten internet-rechtbank in Hangzhou (Oost-China) gebruikt blockchaintechnologie ter bescherming van intellectueel eigendom van (online) schrijvers. Het systeem moet een veilige haven worden voor alle schrijvers in China.

Adoptie

Een internet-rechtbank in China is een rechtbank die primair gericht is op de behandeling van aan internet gerelateerde zaken. Eisers kunnen hun klachten online indienen.

Schrijvers die hun werk online publiceren, hebben er last van dat hun werk (te) eenvoudig gekopieerd kan worden. Bovendien is het lastig om er iets aan te doen, omdat het verzamelen van bewijs een moeizaam proces is. Daar heeft de rechtbank van Hangzhou nu een oplossing voor.

Het proces van het verzamelen van bewijs bestond voor schrijvers uit het maken van screenshots en het downloaden van content. En zelfs als er voldoende verzameld kon worden, was het moeilijk om het bewijs erkend te krijgen in de rechtbank. Door kenmerken van de content op te slaan op een blockchain, heeft de schrijver de mogelijkheid om een juridisch erkend systeem aan te spreken om te bewijzen dat er onrechtmatig gebruik gemaakt wordt van zijn werk.

Hangzhou staat bekend als de "writers' village" van China. Al meer dan 100 bekende schrijvers werken vanuit deze regio. China heeft drie internet-rechtbanken opgetuigd, in Hangzhou, Peking, en Guangzhou. Met meer dan 800 miljoen internet-gebruikers in China geen overbodige luxe.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.