Alles over de nieuwe economie onder één dak.

MasterCard wil elektronische betalingen anoniem maken... met blockchaintechnologie

Peter Slagter
Peter Slagter

Volgens een recente patent-aanvraag wil MasterCard betalingsverkeer anonimiseren door blockchaintechnologie in te zetten. Het patent beschrijft hoe het systeem bepaalde eigenschappen van een transactie zou maskeren.

Adoptie

Een beetje ironisch is het wel. Net nu de Amerikaanse overheid onderzoekt hoe haalbaar het is om transacties met privacy coins te volgen, komt MasterCard naar buiten met precies het tegenovergestelde. Volgens een recente patent-aanvraag wil de betalingsverwerker "elektronische betalingen anonimiseren met gebruik van blockchaintechnologie".

Het idee van MasterCard lijkt erg op zogeheten mixers of tumblers. Dat zijn systemen die (onder andere) worden gebruikt door criminelen die hun geld willen witwassen.

Het systeem van MasterCard biedt een adres aan voor een transactie. Gegevens over de transactie worden opgeslagen, en in een nieuwe transactie verwerkt, met een nieuwe private key. Van daaruit wordt het geld naar de ontvanger gestuurd, en de ontvanger heeft enkel beschikking over adresgegevens van MasterCard.

Mogelijk dat MasterCard het in de patent-aanvraag niet of deels over transacties heeft met cryptovaluta. De term "transaction" wordt nogal ambigu gebruikt. In theorie kan het systeem ook gebruikt worden om transacties met fiatvaluta te anonimiseren.

Als betalingsverwerker zou MasterCard op deze manier - net als nu het geval is - fungeren als middle man. Wellicht dat deze patent-aanvraag onderdeel is van de zoektocht naar een positie binnen de (crypto)markt.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.