Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Swiss Post en Swisscom ontwikkelen nieuw blockchainplatform voor zakelijk gebruik

Peter Slagter
Peter Slagter

De nationale postdienst van Zwitserland, Swiss Post, gaat samenwerken met Swisskom om nieuwe blockchain-infrastructuur voor decentrale applicaties op te tuigen. De twee bedrijven gebruiken Hyperledger Fabric als basis voor de oplossing.

Adoptie

Afgelopen donderdag kwam het tweetal naar buiten met het nieuws. Ze gaan een besloten blockchainnetwerk bouwen met gebruik van Hyperledger Fabric. Ze gaan het zelf gebruiken, en stellen het netwerk open voor gebruik door andere bedrijven.

De infrastructuur moet voldoen aan strenge veiligheidsvereisten van banken, en alle gegevens blijven binnen de grenzen van Zwitserland. Als voordeel van het nieuwe systeem stellen de bedrijven dat het om een energiezuinige oplossing gaat:

“In tegenstelling tot publieke blockchains (bv. Bitcoin en Ethereum), verbruikt deze besloten infrastructuur veel minder energie. Het kan immers enkel gebruikt worden door bedrijven en mensen die een contract hebben met de aanbieder van de applicatie.”

De eerste applicaties moeten in kwartaal 2 van 2019 op het platform gaan draaien. De focus ligt op applicaties van grote bedrijven en overheden die bedrijfsprocessen willen digitaliseren en optimaliseren in een veilige en vertrouwde omgeving.

Zowel Swiss Post als Swisscom gebruiken blockchaintechnologie al voor verschillende doeleinden. Zo werkt Swisscom vanuit een dochteronderneming aan een blockchainsysteem die de uitgifte en verkoop van aandelen faciliteert.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.