Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Rapport: pensioenen Venezuela worden omgezet naar cryptovaluta Petro

Rapport: pensioenen Venezuela worden omgezet naar cryptovaluta Petro
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Discutabel nieuws uit Venezuela: pensioengeld wordt geforceerd omgezet naar de nationale cryptomunt petro. Voor Venezolanen pijnlijk: met petro betalen is lastig, de koers fluctueert flink, en wisselen naar de bolivar is complex.

Regionaal

Het nieuws kwam naar buiten via de Caracas Chronicles, een Engelstalige website over de politiek en economie van Venezuela. Wat blijkt: de overheid is recent begonnen met het uitbetalen van pensioengeld in petro, in plaats van bolivar.

Aangezien het om pensioengeld gaat, bestaat de doelgroep uit oudere inwoners. Zonder instemming van valuta veranderen is al vervelend, en je kunt je voorstellen dat juist deze groep mensen er niet op zit te wachten uitbetaald te worden in een digitale munt. De leercurve is dan ineens heel steil.

Naar verluid wordt er fiatgeld overgemaakt naar een “web wallet”, die vervolgens het binnenkomende geld automatisch inwisselt voor petros. Met andere woorden: de overheid stuurt fiatgeld, neemt je geld op, en vervangt het met cryptogeld.

Om het nog pijnlijker te maken: de koers van de petro blijkt een stuk volatieler dan die van de bolivar. Daarnaast kan je er nog nauwelijks mee betalen, en is het wisselen naar de bolivar een complex proces. 

Helemaal onverwacht komt het nieuws overigens niet, aangezien de president, Nicolas Maduro, in augustus aankondigde dat de petro gebruikt zou gaan worden in het pensioenstelsel van het land.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.