Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Satellietnetwerk Blockstream ondersteunt nu Bitcoin's lightning network

Peter Slagter
Peter Slagter

Blockstream heeft een netwerk van satellieten dat ervoor zorgt dat Bitcoin's blockchain voor iedereen toegankelijk is, ook als internet (even) onbeschikbaar is. De satellieten ondersteunen nu ook transacties via het lightning network van bitcoin.

Adoptie Bitcoin

Ja, je kunt bitcoin's blockchain up-to-date houden via een satellietverbinding. Zogeheten grondstations, binnen Blockstream bekend als "teleports", nemen deel aan bitcoin's netwerk en versturen blocks naar geostationaire satellieten. Die satellieten ontvangen het signaal, en zenden het weer uit; op een groot deel van de aarde is het zo mogelijk het signaal te ontvangen.

Het enige dat je nodig hebt is een kleine satelliet-antenne en een goedkope USB-ontvanger. Daarna kan je blocks ontvangen en je eigen node in sync houden. Het zorgt zo niet alleen voor verhoogde toegankelijkheid, het maakt het bitcoin-netwerk ook robuuster.

Blockstream heeft er recent voor gezorgd dat het signaal beter te ontvangen is in (delen van) Azië. Met die upgrade is er ook ondersteuning ingebouwd voor betalingen via het lightning network:

"Via de Satellite API kunnen gebruikers onversleutelde gegevens naar iedereen met een satelliet-ontvanger versturen. Combineer je het met onion-routed transacties via het Lightning Network, kunnen er volledig anonieme berichten verstuurd worden, waarvan niemand de verzender, ontvanger, of inhoud kan identificeren."

De dienstverlening rondom het netwerk van satellieten is nog niet officieel gelanceerd, waarschijnlijk gebeurt dat begin volgend jaar. Ontwikkelaars die nieuwsgierig zijn geworden, kunnen de API-documentatie bekijken. Meer informatie over Blockstream Satellite vind je hier.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.