Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Ex-CIA beambte stelt dat blockchain het 'grootste gevaar' is voor een veilig Amerika

Peter Slagter
Peter Slagter

Een voormalig intelligence officer van de CIA komt met een opvallende claim: blockchain zou een groter “gevaar zijn voor Amerika's nationale veiligheid” dan Noord-Korea, Iran, of Rusland. Waar gaat dit over?

Veiligheid

De ex-CIA-medewerkers in kwestie is Andrew Bustamante, en deed de uitspraak op de /r/IAmA, Reddit's forum waar iemand zich kan voorstellen en een Ask Me Anything kan starten. Bustamante: “Ik ben Andrew Bustamante, voormalig inlichtenmedewerker bij de CIA en oprichter van het Everyday Espionage trainingplatform. Ask me anything.”

Bustamante zou ook US Air Force veteraan zijn en zakelijk advies geven aan ‘Fortune 10’-bedrijven. De eerste vraag die boven komt drijven: hoe weten we dat we hier te maken hebben met Bustamante zelf? Dat weten we niet zeker, maar het heeft er wel alle schijn van. Zo heeft hij 4 maanden eerder op Reddit gediscussieerd over het doen van een AMA, waarop hij het advies kreeg zich “voor te bereiden op verificatie, anders gelooft niemand je”. En dat lijkt ook gebeurd te zijn:

Een Redditor (gebruiker van Reddit) stelt Bustamante de vraag wat hij denkt "dat de komende jaren het grootste gevaar is voor de nationale veiligheid van Amerika", en noemt daarbij een aantal mogelijkheden, zoals Rusland, klimaarverandering, Iran, en Noord-Korea. Het antwoord van Bustamante:

“Blockchaintechnologie. Geen grap. Super krachtig spul, en de eerste die erachter komt hoe het te hacken of manipuleren is, wint.”

Een verklaring waarom blockchaintechnologie zo'n groot gevaar zou vormen komt er niet. Gegeven de formulering van z'n antwoord, is het ook lastig erg serieus te nemen. Het heeft er de schijn van dat Bustamante niet precies begrijpt wat een blockchain is, of er andere dingen onder schaart dan wat gebruikelijk is.

Een suggestie van een andere Redditor is dat het wellicht gaat om het feit dat "niet-traceerbare en anonieme transacties van waarde" kunnen plaatsvinden. Een ander noemt de potentie om de blockchain te gebruiken voor het (bewust) opslaan van gemanipuleerde data.

Al met al lijkt het ons een storm in een glas water, en is het wellicht simpelweg een poging van Bustamante om zijn platform Everyday Espionage onder de aandacht te brengen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.