Alles over de nieuwe economie onder één dak.

MoneyLive-rapport: bankiers VK zien FinTech als behoorlijke bedreiging

Peter Slagter
Peter Slagter

Er is een nieuw rapport over de banksector in het Verenigd Koninkrijk verschenen, gericht op de toekomst van retail banking. Meer dan 50% van de ondervraagde bankiers ziet nieuwe tussenpersonen als significante bedreiging voor de eigen sector.

Markt

Het rapport is samengesteld door Marketforce LIVE en gaat in op de toekomst van bankieren. Een interessant onderwerp gegeven alle ontwikkelingen in de financiële sector, vaak onder de noemer FinTech. Marketforce heeft 600 prominente figuren uit de Engelse banksector ondervraagd.

Een van de bevindingen gaat over het behoud van en verkrijgen van klanten. Meer dan 80% van de ondervraagden gelooft dat klantbeleving en servicekwaliteit daarin belangrijker zijn dan het vertrouwen dat mensen hebben in grote financiële instellingen. 79% van de ondervraagden vindt dat fintech-startups "meer aansprekende merken" hebben.

Het is misschien niet meerverrassend dat een aanzienlijk deel van de bankiers het risico ziet dat fintechs de potentie hebben om (een deel van) hun rol over te nemen. Op de vraag "hoe groot is de bedreiging van nieuwe tussenpersonen voor de relatie van banken met hun klanten?" reageerde 46% met "significant" en 13% met "massive".

Uit het rapport:

“Bijna 6 van de 10 bankiers die we gesproken hebben ervaren nieuwe tussenpersonen als belangrijke bedreiging voor hun relatie met klanten. Van Amazon tot Airbnb, Netflix tot Uber. De 'digitale ontwrichting' heeft een slecht einde voor spelers in de markt die niet in staat zijn om de persoonlijke ervaring en kostenbesparingen die de nieuwkomers hebben te realiseren.”

Er is nog geen consensus over wat het lot is van de bank als instelling. 31% van de ondervraagden gaat er vanuit dat nieuwe banken profiteren van de marktverschuivingen, en 30% denkt dat fintechs de rol van banken overnemen. Op de vraag hoeveel klanten van banken over 10 jaar gebruik maken van niet-traditionele financiële diensten: 70%.

Wel zijn de bankiers vrij unaniem over wat er de komende 5 jaar moet gebeuren. 93% van alle ondervraagden stelt dat verdienmodellen fundamenteel op de schop moeten om de opkomst van fintechs te overleven.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.