Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Handel in cryptovaluta vanuit Afrika flink toegenomen

Peter Slagter
Peter Slagter

Ondanks de prijsbeweging van bitcoin in 2018, is het aantal Afrikaanse gebruikers op exchanges flink gegroeid. Zo zag P2P-exchange Paxful het aantal gebruikers die handelen vanuit Ghana verdrievoudigen. Een overzicht.

Adoptie

Volgens Ray Youssef, CEO van Paxful, zijn Afrikanen op zoek naar manieren om zaken te kunnen doen buiten de regio waarin ze zich bevinden. “Amazon, eBay, en andere grote bedrijven versturen niets naar hier [Nigeria] vanwege groot risico op fraude. Wat [nieuwe gebruikers] willen weten is: hoe kan ik zaken doen buiten het gebied waar ik leef?”

Paxful is één van de exchanges die in 2018 een flinke groei zag van Afrikaanse gebruikers. Maar liefst 41% van alle nieuwe gebruikers van het platform is Afrikaans. Gemiddeld besteden ze minder dan 90 dollar per transactie. Bijna 35% van alle 160.000 maandelijkse gebruikers zijn Afrikaans.

Vooral vanuit Ghana zag Paxful veel nieuwe gebruikers toestromen. Het aantal Ghanese accounts verdriedubbelde naar 41.243. Het aantal Nigeriaanse accounts verdubbelde naar 321.476.

Paxful is niet de enige exchange waar deze trend zichtbaar is. Rivaal LocalBitcoins zag ook signifivant meer gebruikers vanuit Nigeria in 2018. Ook Google Trends toont aan dat Afrika in de top te vinden is van zoekopdrachten naar bitcoin. Nigeria, Ghana, en Zuid-Afrika staan in de top 5. Ondertussen heeft Binance z'n deuren geopend in het oosten van Afrika, en zag in de eerste week alleen al 40.000 gebruikers binnenkomen. 

Voor Afrikanen is de mogelijkheid dat bitcoin als store of value kan dienen een belangrijk gegeven. Daarnaast is de mogelijkheid om zelf internationale transacties te kunnen uitvoeren van grote waarde.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.