Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Alles over de Ethereum hardforks in januari

Peter Slagter
Peter Slagter

In januari staan er maar liefst 3 Ethereum hardforks op de planning, waarvan degene met codenaam Constantinople de belangrijkste is. Dit is wat je moet doen en weten over de aankomende wijzigingen.

Markt Ethereum

In de eerste maand van het nieuwe jaar gaat er in het Ethereum-ecosysteem van alles op de schop, met 3 hardforks die op de agenda staan:

 1. De Classic Vision Hard Fork - 11 januari 2019. Alle Ether-holders ontvangen 3 ETCV voor iedere ETH in bezit (1:3).
 2. De Ethereum Nowa Fork - 12 januari 2019. Iedere Ether-holder ontvangt 1 ETN voor iedere iedere ETH in bezit (1:1).
 3. De Constantinople Fork - 16 januari 2019 (of eerder). 

Constantinople (ETH)

We beginnen met de belangrijkste, hier is het allemaal om te doen. In de komende hardfork worden er 5 EIP's in productie genomen:

 1. EIP 145: een efficiëntere manier om informatie te verwerken, onder techneuten bekend als bitwise shifting.
 2. EIP 1052: optimaliseert het uitvoeren van code waar veel rekenkracht voor nodig is.
 3. EIP 1283: gericht op ontwikkelaars van smart contracts, en introduceert betere prijzen voor (veranderingen aan) opslag van gegevens.
 4. EIP 1014: is erop gericht om zogeheten state channels en off-chain-transacties beter te ondersteunen.
 5. EIP 1234: brengt de beloning voor een gevonden blok omlaag, van 3 ETH naar 2 ETH.

Als je je ether op een eigen wallet hebt staan, en je de private keys zelf in bezit hebt, hoef je niets te doen. Het geld dat nu in je wallet zit, wordt netjes meegenomen naar de nieuwe  versie van het netwerk. Staat je geld op een exchange, moet je uitgezocht hebben of die exchange de hardfork ondersteunt. Van deze exchanges is dat bekend:

In alle gevallen gaat het enkel om de Constantinople-fork, en niet om andere versies van Ethereum. Wil je daar aanspraak op maken, zal je vóór de snapshots je Ether op een eigen rekening hebben moeten staan.

De fork staat gepland vóór 16 januari.

Classic Vision (ETCV)

Update 11 januari: ETCV lijkt het werk te zijn van scammers. Hier lees je meer.

Deze hardfork lijkt op een samenvoeging van Ethereum Classic (ETC) en Ethereum (ETH). Het grote verschil met Ethereum is dat ETCV naar eigen zeggen met meer "daadkracht" overstapt op Proof-of-Stake. Dit is wat ze over het eigen project stellen:

 • Eerder overstappen naar Proof-of-Stake dan Ethereum.
 • Onafhankelijk van centrale autoriteiten; er is geen risico dat grote mining pools contrôle krijgen.
 • ETCV's dapp-platform krijgt back-end en front-end development tools.
 • ETCV's netwerk kan tot 10.000 transacties per seconde aan.

Wil je verder lezen? Hier vind je de whitepaper (PDF) van ETCV. Alle Ethereum-holders krijgen 3 ETCV voor iedere Ether die in bezit is in een eigen wallet. Deze fork staat gepland op 11 januari.

Nowa (ETN)

Update 11 januari: ETN lijkt het werk te zijn van scammers. Hier lees je meer.

Over Nowa is de minst bekende van de drie. Er zouden in de loop van 2019 wallets voor desktop en mobiel uitkomen, en in kwartaal 3 zou er een eigen decentralized exchange op de agenda staan. 

Deze hardfork is in opspraak gekomen en staat inmiddels bekend als potentiële scam. Op BitcoinTalk stelt een gebruiker dat het team dat gepresenteerd wordt op de website nep is. Alle foto's zouden stockphoto's zijn. 

Bovendien was de manier waarop ETN verkregen zou moeten worden nogal dubieus. Daarbij werd aangegeven dat gebruikers hun ETH naar het "officiële adres van Nowa" zouden moeten sturen, om vervolgen ETN terug te ontvangen.

Voldoende rode vlaggen om er niets mee te doen, wat ons betreft.

Ten slotte

De Constantinople-fork is in feite de voortzetting van Ethereum zoals je dat nu kent, maar met een geüpgrade protocol. Alle andere (nieuwe) projecten die rond hetzelfde moment met forks komen, liften min of meer enkel mee op de publiciteit dat zo'n Etherem-upgrade met zich meebrengt.

Kortom: als "gewone" gebruiker van Ethereum merk je er eigenlijk niets van. Staat je geld op een exchange, zoek dan wel even uit of de exchange die je gebruikt de fork ondersteunt.

Wil je meer weten over het veilig stellen van je geld? Of hoe je ook eventuele nieuwe munten ontvangt? Dat hebben we hier voor je uiteengezet.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.