Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Kraken worstelt met Amerikaanse vorderingen

Peter Slagter
Peter Slagter

De in San Francisco gevestigde cryptocurrency exchange Kraken krijgt veel vorderingen van overheden, vooral vanuit Amerika. De exchange doet een boekje open over de verzoeken die binnenkomen. We hebben de belangrijkste gegevens op een rij gezet.

Markt

Afgelopen zaterdag plaatste de exchange een infographic op Twitter. De afbeelding komt uit het recent verschenen 2018 Transparency Report. Uit de informatie is op te maken dat het aantal vorderingen in 2018 is verdrievoudigd ten opzichte van het jaar ervoor:

In totaal heeft Kraken 475 vorderingen ontvangen in 2018, vergeleken met 160 in 2017. Het overgrote deel ervan (315) komt van Amerikaanse agentschappen. Het Verenigd Koninkrijk staat op nummer 2 met 61 verzoeken, en Duitsland sluit de top 3 af met 34 officiële vorderingen.

Voor de leiding van Kraken reden om zich nog eens kritisch uit te laten over het beleid in Amerika. "Je kunt je voorstellen waarom veel bedrijven ervoor kiezen om Amerikaanse gebruikers te weten". 

Als we verder inzoomen op de Amerikaanse cijfers, zien we dat Homeland Security Investigations de instantie is met de meeste aanvragen. Daarna komt de FBI (67), die op de voet gevolgd wordt door de DEA (40). Opvallend is dat de SEC en de CFTC samen "slechts" voor 29 vorderingen goed zijn.

In een andere tweet stelt de exchange dat Amerikaanse agentschappen met botte bijl te werk gaan: "Zo'n 1/5e van alle gebuikers zijn Amerikaans. Toch komt 2/3e van alle vorderingen uit Amerika. Amerikaanse instanties zijn veel actiever en minder nauwkeurig. Op veel verzoeken hebben we geen antwoord. Het zou ons niets verbazen als dezelfde vorderingen opgestuurd worden naar iedereen in de hoop ergens informatie los te peuteren."

Kraken staat overigens bekend als kritisch ten opzichte van Amerikaans beleid. In april vorig jaar kwam Kraken in het nieuws met het bericht dat het niet zou meewerken aan onderzoek van de procureur-generaal van New York.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.