Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Cryptocurrencies zijn 'grote onzin', aldus ECB-bestuurslid Ardo Hansson

Peter Slagter
Peter Slagter

Ardo Hansson, gouverneur van de centrale bank van Estland en bestuurder bij de ECB, deed een opvallende uitspraak op een conferentie in Letland. Hij stelt dat cryptovaluta "ten onder gaan als totale onzin". Waar heeft Hansson het over?

Hansson sprak op de conferentie “5 Years with the Euro” in Letland. De beleidsmaker sprak over het leeglopen van de crypto-bubbel, en dat die bubbel leeg blijft lopen totdat de markt een "nieuw evenwicht bereikt". Om zijn speech wat kracht bij te zetten (vermoedelijk), claimt Hansson dat cryptovaluta "ten onder gaan als totale onzin".

Wat Hansson betreft is de huidige cryptomarkt volstrekt ongeloofwaardig:

“Ik denk dat we over een aantal jaar terugkijken [op de markt] en ons afvragen hoe we ooit in deze situatie zijn beland, en waarom we dit sprookje geloofden.”

Het is niet de eerste keer dat Hansson zich kritisch uit ten aanzien van de cryptomarkt. In het verleden noemde hij cryptovaluta als 'sekte-achtige projecten'. Hij waarschuwde ook meermaals voor de risico's op witwassen en financiering van malafide praktijken met cryptovaluta.

Toen bitcoin de prijs van $19.000 naderde, vergeleek Hansson de crypto-euforie met een bubbel die erger zou zijn dan de tulpenmanie in de 17e eeuw. Hij zag de ontwikkeling toentertijd echter niet als risico voor de stabiliteit van het conventionele financiële systeem.

Ondanks de houding van Hansson, zijn in Estland bijna 500 licenties aan cryptocurrency exchanges uitgegeven in één jaar. Nog eens 440 licenties gingen naar bedrijven die wallet-diensten aanbieden.

Over bitcoin heeft Hansson het in z'n speech overigens niet gehad. Inhoudelijke argumenten om de stevige uitspraken mee te onderbouwen zijn niet bekend. Het blijft daarom een kwestie van geloof – de tijd zal leren of Hanssons's sprookje uitkomt.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.