Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Grootste Spaanse zeehaven gaat IBM's blockchainproduct Tradelens gebruiken

Peter Slagter
Peter Slagter

De grootste Spaanse zeehaven (Algeciras) gaat blockchaintechnologie gebruiken om processen binnen de supply chain te optimaliseren. De haven gaat aan de slag met TradeLens, het blockchainproduct dat ontwikkeld is door IBM en Maersk.

Adoptie

Het bericht werd naar buiten gebracht door de Spaanse nieuwsportaal Europa Press. Er is een overeenkomst getekend tussen de havenautoriteit van Algeciras (APBA) en IBM. De haven van Algeciras is de grootste zeehaven van Spanje, en staat in de top 10 van Europa. Jaarlijks passeert er 70 miljoen ton aan vracht, en worden er meer dan 4 miljoen containers verwerkt.

Ook hier wordt blockchain ingezet als procesveranderaar. Het moet processen waarin informatie tussen verschillende bedrijven en de haven wordt uitgewisseld veiliger en sneller maken. De oplossing is gericht op deelnemers aan de supply chain, waar een haven van oudsher een belangrijk knooppunt in is. Volgens APBA is het gebruik van TradeLens waardevol voor verladers, expediteurs, logistiek, en verzendbedrijven.

Inmiddels maken meer dan 100 organisaties gebruik van TradeLens, waaronder 20 havens. Er zijn meer dan 230 miljoen zendingen geregistreerd, en meer dan 20 miljoen containers verwerkt.

Ondanks dat IBM en Maersk zich met TradeLens stevig in de markt hebben gepositioneerd, blijkt de uitrol van dit product niet vanzelf te gaan. In oktober vorig jaar kwam naar buiten dat er zich onder de aangesloten organisaties slechts één vervoerder bevindt. Voor een product dat goed tot z'n recht komt als het de hele supply chain faciliteert een probleem.

In Nederland wordt er door de haven van Rotterdam geëxperimenteerd met blockchaintechnologie. Eind oktober 2018 kwam naar buiten dat de Rotterdamse haven samenwerkt met ABN Amro en Samsung SDS met een stevige doelstelling: alle processen gerelateerd aan containerlogistiek "zo eenvoudig maken als online een boek bestellen".

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.