Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Zwitserse bank komt met eigen cryptocurrency wallet

Peter Slagter
Peter Slagter

De Zwitserse bank Falcon is de eerste bank in Zwitserland die klanten voorziet van een eigen cryptocurrency wallet. Er kan direct vanuit de wallet gehandeld worden met Bitcoin, Bitcoin Cash, Ether, en Litecoin. Dit is wat Falcon erover meldt.

Adoptie

Falcon Private Bank

Falcon is opgericht in 1965 en staat bekend als asset management specialist. Het is een private bank, met in 2014 meer dan 350 medewerkers. In 2012 had de bank zo'n 11 miljard euro in beheer, en waren de bezittingen van de bank in totaal zo'n 1750 miljard euro waard.

De reden dat we deze feiten even achter elkaar vermelden, is om duidelijk te maken dat we hier niet te maken hebben met een fintech-startup, maar met een gevestigde naam op de Zwitserse financiële markt.

Cryptocurrency wallet

In juli 2017 maakte Falcon bekend als eerste Zwitserse bank de handel in bitcoin te gaan faciliteren. Daarnaast konden klanten hun bitcoins bij de bank opslaan. Daarop kwam wel kritiek. Handig, die opslagmogelijkheden, maar een digitale portemonnee (met alle daaraan gerelateerde functionaliteit) zou handiger zijn.

Het lijkt erop dat Falcon die kritiek ter harte heeft genomen. Eergisteren maakte de bank bekend (PDF) dat klanten nu gebruik kunnen maken van de Falcon-wallet. De wallet is beschikbaar voor kleine én grote investeerders, en werkt met Bitcoin, Bitcoin Cash, Ether, en Litecoin. Deze cryptovaluta kunnen ook direct worden omgezet naar fiatgeld.

In de woorden van Falcon: "We hebben blockchain-assets volledig toegankelijk gemaakt. Klanten kunnen via internetbankieren orders plaatsen of dat laten doen door een accountmanager van de bank. De digitale valuta zijn onderdeel geworden van het klantportfolio en worden meegenomen in belastingrapportages."

Wallie

Falcon is niet de enige bank in Zwitserland die zich toelegt op het beheer van cryptovaluta. Ook Vontobel, de op twee na grootste custody provider (bewaardiensten) in Zwitserland, kwam recent met een oplossing voor het bewaren van cryptovaluta. Falcon gaat een stap verder en sluit aan op het gemak waarmee digitale valuta verhandeld kunnen worden.

Toevallig (of niet) ontdekten we gisteren dat ABN AMRO ook bezig is met een crypto-wallet. De wallet, Wallie, zou in ontwikkeling zijn en in eerste instantie geschikt zijn om bitcoin in te bewaren.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.