Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Blockchainnetwerk voor de gezondheidszorg, grote verzekeraars schakelen IBM in

Peter Slagter
Peter Slagter

IBM heeft zich gevoegd bij een groep grote spelers in de Amerikaanse gezondheidszorg. Volgens het consortium is het tijd voor eeen digitale transformatie in de sector, en om patiënten meer controle te geven over hun eigen medische dossier.

Adoptie

Grote verzekeraars

Het initiatief wordt genomen door grote verzekeraars, zoals Aetna, Anthem, Health Care Services Corp., en PNC Bank. Voor de beeldvorming: bij Aetna werken zo'n 50.000 mensen, en werd een omzet van 60 miljard dollar gedraaid. Bepaald geen kleine jongens.

Volgens IBM gaat het samenwerkingsverband een "allesomvattend blockchain-netwerk" bouwen, waar "meerdere deelnemers aan het ecosysteem baat bij hebben". Het moet een extreem veilige en gedeelde omgeving worden voor de hele keten.

Baas over eigen dossier

De afgelopen jaren zijn er meerdere pogingen gedaan om tekortkomingen in processen te adresseren. "Informatiestromen in de gezondheidszorg kunnen een stuk efficiënter, en wij denken dat het toepassen van blockchaintechnologie hier zeer geschikt voor is," aldus een woordvoerder van IBM. Het verlagen van kosten zou daar een mooi bijeffect van zijn.

"Er is ons alles aangelegen om de patiëntbeleving in de sector te verbeteren", zei Claus Jensen, CEO bij Aetna. "Dat vereist dat onze systemen en informatiestromen verbeterd worden. We gaan ervoor zorgen dat gegevens doelmatiger worden geleverd, en willen deelnemers aan het netwerk meer controle geven over hun eigen data."

Meer deelnemers

"De eigenschappen van blockchaintechnologie maken het bij uitstek geschikt voor het faciliteren van processen waar veel deelnemers bij betrokken zijn, en het noodzakelijk is dat privé-gegevens gecontroleerd en transparant worden overgedragen", aldus Lori Steele, baas van IBM's gezondheidszorg tak. Gelijksoortige sentimenten worden uitgesproken door andere deelnemers, zoals Anthem, en PNC.

Het samenwerkingsverband verwacht dat meer leden zich aansluiten de komende maanden. Denk aan traditionele leveranciers van gezondheidszorg, maar ook startups en fintech-bedrijven. Het is onbekend wat de eerstvolgende concrete stap is vanuit het consortium.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.