Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Bitcoin-nodes verlaten China, toename in Europa en Amerika

Peter Slagter
Peter Slagter

Gegevens over december en januari tonen aan dat het aantal Bitcoin-nodes in China flink is gedaald. Dat zou te maken hebben met stilletjes ingevoerde regels die het draaien van een eigen node illegaal maken. Waar zijn de nodes naartoe verhuisd?

Markt Bitcoin

Weg uit China

Uit data van Bitnodes blijkt dat het aantal Bitcoin-nodes in China het hardst is gedaald. Het gaat om zogeheten full nodes. Dat zijn deelnemers aan het netwerk die bereikbaar zijn voor zowel binnenkomende als uitgaande verbinden en waar de gehele blockchain staat opgeslagen. In totaal zijn er wereldwijd zo'n 10.000 van op dit moment.

Op bovenstaande kaart is het verloop van de hoeveelheid nodes per land te zien. De kaart is gemaakt door @mapsforbtc en kwamen we tegen op Twitter. De cijfers die erin zichtbaar zijn, zijn absolute aantallen, en geen percentages. Met ander woorden, de afgelopen 2 maanden zijn er zo'n 70 tot 76 nodes uit China vertrokken. Andere grote dalers zijn Frankrijk en Canada. In Nederland is het aantal nodes in dezelfde periode gestegen. Ons land staat met 519 full nodes op de vierde plek op de wereldranglijst.

De daling in China wordt gekoppeld aan in januari bekendgemaakte blockchain-regels. Die regels zijn gebundeld onder de noemer "Regulations on the Management of Blockchain Information Services", en treden vanaf 15 februari in werking. Ze zijn onder meer gericht op aanbieders van "blockchain services", waaronder nodes die betrokken zijn bij de werking van een blockchain. Zonder geregistreerd te zijn China's Cyberspace Affairs Commission (CAC) is het draaien van een full node niet toegestaan.

Lightning Network groeit

Bitcoin's Lightning Network (LN) is de afgelopen maanden flink in capaciteit gegroeid. De afgelopen dagen steeg het aantal LN-nodes met zo'n 15%, naar 5.889 nodes. Het aantal betalingskanalen steeg met 26%, naar 23.084. De totale capaciteit van het netwerk steeg met 15%, naar 636,35 BTC (of $2,2 miljoen).

Gegevens over het LN kan je vinden op 1ML.com. Je kunt daar bijvoorbeeld ook het aantal nodes met actieve betalingskanalen inzien, of de hoeveelheid BTC die per kanaal beschikbaar is. Het gebruik van het LN is een aardige maatstaf voor de adoptie van Bitcoin als betaalmiddel, dus de groene cijfers in deze statistieken zijn goed om te zien.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.