Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Zo herken je een scam ICO volgens de FBI

Peter Slagter
Peter Slagter

De markt van cryptovaluta is aantrekkelijk voor fraudeurs. Hoewel de markt van ICO's inmiddels wat is opgedroogd, is het goed om nog eens stil te staan bij je eigen veiligheid. Zo herken je een frauduleuze ICO volgens de FBI.

Veiligheid

Eigenschappen van een scam

De in Nederland gebaseerde nieuwswebsite The Paypers sprak in een interview met FBI-onderzoeker Steven M. D'Antuono. Aan hem werd de vraag gesteld: wat is karakteristiek voor een scam ICO? D'Antuono noemt de volgende signalen:

  • Er wordt gesteld dat succes onvermijdelijk is.
  • De hoogte van de beloofde winst is onrealistisch.
  • De ervaring en geschiedenis van leden van het bestuur zijn aangedikt.
  • Er wordt gedaan alsof het bedrijf of de ICO grote interesse heeft gekregen van de markt.

Het komt neer op een veelgehoord gezegde: Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk zo.

Zorgvuldig natrekken

Als je van plan bent te investeren, zorg er dan voor dat je de partij waarin je geïnteresseerd bent zorgvuldig natrekt. D'Antuono geeft de volgende tips:

  • Controleer waar het bedrijf gevestigd is, en welke regels daar van toepassing zijn. Is er geen fysiek kantoor? Let dan extra goed op.
  • Controleer de gegevens van mensen die de ICO promoten. In Amerika kan daarvoor het BrokerCheck-systeem van FINRA gebruikt worden.

Opvallend is dat ook in deze fase van het interview een in de cryptowereld veelgehoorde uitspraak langskomt: Investeer enkel met geld dat je kunt kwijtraken. Geld steken in virtuele valute is risicovol, wees je daarvan bewust.

FBI zit er bovenop?

In het interview geeft D'Antuono de indruk dat de FBI de markt scherp in de gaten houdt. Door de interactie aan te gaan met de industrie of door zelf onderzoek te doen "is de FBI continue bezig om scams te ontdekken en strategieën te ontwikkelen om investeerders ertegen te beschermen".

Volgens D'Antuono heeft de FBI veel mederwerkers in dienst die bedreven zijn op het gebied van cryptovaluta en securities. Daarnaast zou het agentschap nauw samenwerken met de SEC en de CFTC.

Ironisch genoeg kwam vorige week dinsdag een bericht naar buiten van de FBI met betrekking tot Bitconnect. Ze zijn in het kader van onderzoek op zoek naar slachtoffers die een korte vragenlijst willen invullen. Zo'n 14 maanden ná het instorten van Bitconnect voelt het voor veel investeerders als mosterd na de maaltijd.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.