Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Ruud Feltkamp en andere BN'ers onderwerp van Bitcoin-scams

Ruud Feltkamp en andere BN'ers onderwerp van Bitcoin-scams
0%
Bram de Vries
Bram de Vries

De naam en foto’s van bekende Nederlanders worden misbruikt in nepberichten die bedoeld zijn om bitcoin van mensen te ontfutselen. De meest recente berichten draaien om Ruud Feltkamp. Waar moet je op letten?

Veiligheid Bitcoin

Ruud Feltkamp de dupe

Het lijkt erop dat socialmedia-platforms maar moeilijk grip krijgen op de malafide praktijken. In een prototype nep-advertentie wordt de naam en foto van een BN'er misbruikt voor het aanprijzen van bitcoin-investeringen.

Voor Ruud reden genoeg om naar de politie te stappen. Vorig jaar liet hij zijn TV-carrière achter om zich te richten op de ontwikkeling van handelssoftware voor cryptovaluta. Voor de oplichters een perfect ‘target’.

“Het is heel irritant”, vertelt Ruud in het AD. “Dagelijks krijg ik meldingen dat mensen mij zien op Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn: noem het maar op. Dit is echt vervelend voor mensen die erin trappen, die hebben het vaak al niet breed, maar ook voor mezelf. Ik probeer met eerlijk en hard werk een goede reputatie op te bouwen, en dan wordt je naam misbruikt door een paar van die flapdrollen.”

Om duidelijk te maken dat Ruud niet op Facebook adverteert, heeft hij recent zijn naam veranderd naar Ruud “ik adverteer niet op Facebook” Feltkamp.

Hoe herken je zo’n advertentie?

De advertentie waarin Ruud langskomt, leidt naar de volgende pagina:

Daarin vallen de volgende zaken op:

  1. Er wordt gedaan alsof het onderdeel is van Elsevier. Niet alleen is het adres van de website daarvan afwijkend, ook de layout van de website komt niet overeen met die van Elsevier.
  2. De paginatitel is overdreven actiegericht geformuleerd.
  3. De afbeelding is overduidelijk bewerkt.
  4. Er worden succesverhalen gebruikt waarin onrealistische bedragen worden genoemd om je over te halen.

Al met al voldoende aanwijzingen om als bezoeker huiverig te zijn. Probeer, zeker als je op pad bent om geld uit te geven, altijd even pas op de plaats te houden en te signaleren of waar je naar kijkt legitiem is.

Ook andere BN’ers komen langs

Ruud Feltkamp is niet de enige wiens naam op deze manier misbruikt wordt. Ook namen van succesvolle ondernemers, zoals Hans Melchers en John de Mol worden geciteerd. De naam en foto's van André Rieu, Nikki Herr, en Humberto Tan zijn eerder ook misbruikt.

Vorig jaar werd vanuit Facebook gesteld dat er hard ingegrepen zou worden. Toch blijven de nepberichten langskomen, logischerwijs tot ergernis van de gedupeerden. Opletten dus!

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.