Alles over de nieuwe economie onder één dak.

In Basel worden plannen gesmeed...

Strengere kapitaaleisen voor banken die blootgesteld zijn aan cryptovaluta?

Strengere kapitaaleisen voor banken die blootgesteld zijn aan cryptovaluta?
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Afgelopen woensdag kwam het Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) naar buiten met een update over cryptovaluta. Krijgen banken die zich aan cryptovaluta blootstellen binnenkort te maken met strengere eisen?

Regelgeving

Basel Committee on Banking Supervision (BCBS)

Het BCBS is een internationaal comité voor toezichthouders op banken. Het is gevestigd in Bazel in het kantoor van de Bank for International Settlements (BIS), maar is een afzonderlijke entiteit.

Het comité geeft voornamelijk standaarden voor de regulering van banken en heeft geen directe bevoegdheden. Maar: de uitgevaardigde standaarden gelden daadwerkelijk als standaard in de verschillende landen.

Waarschuwing gericht aan banken

Afgelopen woensdag kwam het BCBS naar buiten met een waarschuwing gericht aan banken. Hoewel de cryptomarkt relatie klein is, is het blijkbaar groot genoeg om er een heel artikel aan te wijden. Sterker nog: “het comité houdt de cryptomarkt goed in de gaten, [...] en komt te zijner tijd met richtlijnen die overeenkomen met de risico's die verbonden zijn aan crypto-assets”.

Risico. Dat zou de kortste samenvatting kunnen zijn van het bericht. Crypto-assets kenmerken zich door “hoge volatiliteit”, en worden als “onvolwassen asset class” beschouwd. Er is een gebrek aan “standaardisatie”, en de markt “evolueert constant”. Dat laatste klinkt wellicht juist positief, maar vanuit het paradigma van een bankbestuurder staat het voor ‘gebrek aan stabiliteit’.

Opvallend is dat het BCBS cryptovaluta kennelijk wél als “asset class” ziet, en dat de markt zich zodanig evolueert dat het comité zich genoodzaakt voelt om banken erover te informeren.

Vier aanbevelingen

Een bank die besluit zich bloot te stellen aan cryptovaluta, of daaraan gerelateerde diensten verleent, krijgt van het BCBS vier aanbevelingen:

  1. Gepaste zorgvuldigheid: de bank zou uitgebreid onderzoek moeten doen voordat er een aankoop wordt gedaan.
  2. Robuust risicobeheer: er moet een framework voor risicomanagement gebruikt worden die geschikt is voor cryptovaluta.
  3. Publicatie: banken moeten alle investeringen in cryptovaluta openbaar maken, net zoals andere financiële informatie wordt onthuld.
  4. Contact met toezichthouders: de bank moet toezichthoudende agentschappen informeren over huidige en geplande investeringen in cryptovaluta.

Het lijkt op een opmars naar een ruimer pakket van cryptoregels waar banken zich aan moeten conformeren. Net zoals bij de introductie van Basel IV zou het effect ervan kunnen zijn dat banken nog stevigere kapitaalbuffers moeten aanhouden.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.