Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Voormalig CEO van Mt. Gox niet schuldig aan verduistering, krijgt voorwaardelijke straf

Peter Slagter
Peter Slagter

Donderdag verscheen Mark Karpelès, de voormalig CEO van Mt. Gox, voor de rechtbank in Tokio. Het oordeel: niet schuldig aan verduistering, wel 2,5 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Waarom?

Exchange

Voorwaardelijke gevangenisstraf

Volgens een bericht van Wall Street Journal zijn 3 rechters in Tokio tot de conclusie gekomen dat Karpelès zich niet schuldig heeft gemaakt aan het verduisteren van bitcoins en andere vormen van geld. Hij is ook vrijgesproken van het misbruiken van zijn positie binnen het bedrijf.

Helemaal vrijuit gaat Karpelès echter niet. Hij is veroordeeld voor het fabriceren van (transactie)gegevens. Daar krijgt hij 2,5 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor. Als Karpelès zich de komende 4 jaar niet misdraagt, hoeft hij niet naar de gevangenis.

Het is goed mogelijk dat je niet precies (meer) weet waarom Karpelès terechtstond. Het hele gebeuren rondom Mt. Gox is immers al een paar jaar geleden. Daarom wat achtergrondinformatie.

Wat is Mt. Gox?

Mt. Gox werd in 2009 opgericht, om speelkaarten te verhandelen. Mt. Gox staat voor Magic: The Gathering Online Exchange. Het is een periode de belangrijkste Bitcoin-exchange geweest, goed voor meer dan 75% van alle transacties.

Begin 2014 zou Mt. Gox slachtoffer geworden zijn van een hack. Zo'n 850.000 BTC gestolen, toentertijd met een waarde van meer dan 300 miljoen dollar. 

Karpelès zou van de hack op de hoogte zijn geweest, maar besloot om de handel in bitcoins voort te zetten. Door bitcoins en geld van nieuwe klanten te gebruiken om oude klanten uit te betalen, leek het alsof er niets aan de hand was.

Dat is natuurlijk onhoudbaar. Op 28 februari valt het doek definitief, Mt. Gox vraagt een faillissement aan, met een uitstaande schuld van 47 miljoen euro.

Er waren mensen die stelden bewijs te hebben dat Mt. Gox zélf honderdduizenden bitcoins verduisterde. Daar is Karpelès afgelopen donderdag van vrijgesproken.

Civiele procedure

De exchange is in handen van een curator, Nobuaki Kobayashi. Toen het platform in handen kwam van Kobayashi stond er nog zo’n 200.000 BTC in de wallets.

In eerste instantie heeft Kobayashi daar een deel van verkocht. Door 36.000 BTC stuk te slaan kon hij zo’n $400 miljoen uitcashen om schuldeisers mee te betalen.

De bitcoins die nu nog in bezit zijn van de curator, gaan verdeeld worden onder mensen die kunnen bewijzen er aanspraak op te maken. Dat gebeurt in een civiele procedure. Groot voordeel hiervan is dat er BTC wordt verdeeld, in plaats van dollars. Zo blijft het effect ervan op de koers beperkt.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.