Alles over de nieuwe economie onder één dak.

CoinMarketCap toont sinds kort beoordeling van project (FCAS), betrouwbaar?

Peter Slagter
Peter Slagter

CoinMarketCap is niet onbesproken, maar nog wel de meest populaire aanbieder van (gratis) data over de cryptomarkt. Sinds kort wordt bij een project een beoordeling getoond — de FCAS. Wat betekent het en hoeveel waarde moet je eraan hechten?

Markt

FCAS

De afkorting staat voor Fundamental Crypto Asset Score. Het is een getal tussen de 0 en 1.000 waarmee de kwaliteit van de fundamenten van een project wordt uitgedrukt. Hoe hoger, hoe beter.

De beoordeling komt niet van CoinMarketCap (CMC) zelf, maar van Flipside Crypto. Deze startup heeft in totaal $4,4 miljoen opgehaald om een systeem te ontwikkelen waarmee cryptovaluta ‘objectief’ beoordeeld kunnen worden. Onder de investeerders vinden we bekende namen: Coinbase, en Digital Currency Group.

Criteria

De totaalscore van een project bestaat uit drie componenten.

Gebruikersactiviteit

Onder de vlag van gebruikersactiviteit wordt door Flipside een poging gedaan om inzicht te krijgen in de activiteit op het blockchainnetwerk. Er wordt gekeken naar exchanges, projecten, contracten, gebruikers, en andere deelnemers. 

Activiteit van ontwikkelaars

Een project zonder ontwikkelaars is een dood project, wordt weleens gezegd. Die vlag gaat niet altijd op, maar of er wordt ontwikkeld, is voor Flipside een belangrijke maatstaf. Er wordt gekeken naar wijzigingen aan code, verbeteringen, en de mate waarin de community hieraan bijdraagt.

Marktvolwassenheid

Dit aspect van de score representeert de kans dat een crypto-asset consistente opbrengsten oplevert. Het is aan afgeleide van “risico en aanbod”. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar liquiditeit op exchanges, prijsprojecties, en volatiliteit.

Betrouwbaar?

Om een beeld te geven van de scores: Bitcoin krijgt 889 punten, Ethereum krijgt er 912, en Ripple levert 756 punten op. Volgens Flipside geven de cijfers de mogelijkheid om projecten met elkaar te vergelijken — een manier om “verder te kijken dan de prijs”.

Het lastige is dat het niet duidelijk is waarom de score is zoals hij is. CMC distantieert zich in ieder geval van de accuratesse ervan door aan te geven dat zij “niets met de totstandkoming van de score te maken hebben”.

Ook op de website van Flipside is er geen aanvullende informatie te vinden. Als je doorklikt op zoek naar een verklaring, wordt er van je verwacht dat je je ergens voor inschrijft. Al met al lijkt het zo vooral een obscure salesfunnel te zijn.

Lang verhaal kort: het idee is leuk, maar de uitvoering laat erg te wensen over. Totdat we meer inzicht krijgen in de totstandkoming van de scores, nemen we het met een korrel zout.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.